Adempauze

13 maart 2018

Adempauze

Het voelt nog niet zo lang geleden dat ik onze eerste blog van dit studiejaar schreef en plots besef ik dat we alweer over de helft van onze termijn zijn. Dit besef brengt me ertoe om uit de rumoer van alledag te stappen; even terugblikken en ook weer vooruitkijken. Nog voor ons raadsjaar startte, werkten we ijverig aan ons beleidsplan voor 17/18. Hierin staat de zelfontplooiing van studenten centraal. Daarbij besteden we ook aandacht aan de balans tussen de wil tot zelfontplooiing en de druk tot presteren. Ons raadsjaar zijn we dus ingegaan met één duidelijk doel: het verlichten van de lasten van de enthousiaste, overwerkte student.

Maar niet lang na onze officiële start kwamen dit doel en onze plannen in een ander daglicht te staan. Op dinsdag 10 oktober presenteerde kabinet Rutte III namelijk zijn regeerakkoord. Daarin werd duidelijk dat het niet alleen de student is die onder druk staat, maar ook de hele universiteit. Termen als kwaliteitsafspraken en macrodoelmatigheid maken ons helder dat de universiteiten in de komende vier jaar hard hun best moeten doen om toereikende steun van de regering te krijgen.

Mede daarom hebben we besloten structureel meer tijd te steken in onze banden met organisaties als het Interstedelijk Studenten Overleg en collega-organisaties als de Centrale Studentenraad van de UvA.

Ons doel is het verlichten van de lasten van de enthousiaste, overwerkte student

Maar onze voornaamste verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij onze eigen universiteit, waar we ons uitspraken over zaken als masterselectie, campusontwikkeling, internationalisering, onderwijsinnovatie, diversiteit en niet te vergeten onze nieuwe collegevoorzitter Mirjam van Praag.

Bij alles wat wij doen moeten we ons voortdurend afvragen hoe wij de studenten het best kunnen vertegenwoordigen. Dat is immers onze kerntaak. Zo hebben we dit jaar een afgevaardigdensysteem ingevoerd, een kiesstelsel waarbij alle faculteiten een zetel hebben in onze raad. En in het kader van de Wet versterking bestuurskracht werkten we aan de facilitering van opleidingscommissies. Daarnaast investeerden we structureel meer tijd in het benaderen van onze achterban met moderne communicatiemiddelen. Wij denken de studenten zo steeds beter te kunnen vertegenwoordigen en kijken uit naar de succesvolle tweede ronde.

MARC LAMAIN, voorzitter USR