Help! Ik moet zoveel collegegeld betalen...!

TIPS & TRUCS

20 augustus 2012

Help! Ik moet zoveel collegegeld betalen...!

Sommige studenten ontdekken tot hun schrik dat ze opeens heel veel collegegeld moeten betalen. Kun je daar nog onderuitkomen?

Instellingscollegegeld / OvergangsregelingGeen extra uitzonderingen / Master / Rondshoppen / Vakken kopen / Collegegeldkrediet / Bezwaar indienen

Volgens het inschrijvingssysteem moet ik opeens 9000 euro betalen. Zeker een foutje van de computer
Helaas, dit zogenaamde instellingscollegegeld moet je echt betalen. Als bezuinigingsmaatregel betaalt de overheid vanaf 2010 per student alleen nog maar één bachelor en één masteropleiding. Heb je eerder een bachelor- of masterdiploma gehaald, dan moet je voor je tweede studie meer betalen. Of dat een een hbo- of een wo-opleiding is, maakt bij de bachelor niets uit. Momenteel is er bij de VU wel een overgangsregeling: alleen langstudeerders moeten veel dokken.

Maar in het collegejaar 2010-2011 bestond deze regel ook al en toen hoefde ik niet meer te betalen.
Het college van bestuur van de VU heeft studenten één jaar respijt gegeven. Vijftig procent van de universiteiten heeft vorig studiejaar al het hogere collegegeld ingevoerd. Dat was dus al aardig van de VU. Bovendien is er ook nog de overgangsregeling: Stond je voor 1 februari 2011 ingeschreven, dan hoef je alleen het gewone bedrag te betalen. Er is één belangrijke uitzondering voor deze regel: studenten die langer dan de nominale duur plus een jaar studeren, moeten wel instellingcollegegeld betalen.

En als ik het nu lief vraag, wil de VU me dan matsen?
Jammer maar helaas. Rector Lex Bouter: “Onderwijs geven kost nu eenmaal geld. De overheid draagt niets meer bij voor deze studenten. Ons beleid is erop gericht om de studieduur te verkorten. Dat geldt ook voor tweede studies. Daarom hebben deze studenten allemaal tijdig te horen gekregen dat zij voor hun tweede studie maximaal één jaar uitloop hebben. Dat lijkt ons een alleszins redelijke overgangsregeling.”

Moet ik voor de master ook zoveel betalen?
Dat hangt helemaal van jouw vorige opleiding af. De overheid betaalt één bachelor- en één masteropleiding. Stel dat je hiervoor een hbo-opleiding hebt gedaan. Dan krijg je je universitaire bachelor niet vergoed, maar je master wel. Er bestaan namelijk bijna geen hbo-masteropleidingen. Is dit jouw tweede universitaire masteropleiding, dan heb je pech gehad.

Is mijn opleiding aan een andere universiteit goedkoper?
Dat ligt aan je studie. Het instellingscollegegeld verschilt erg per universiteit. Een bèta-bacheloropleiding kost bij de VU per jaar 11.000 euro, bij TU 1713 euro. Dat scheelt nogal. Bij bacheloropleidingen zonder numerus fixus kun je overstappen. Of dat gunstig is, hangt erg van je studierichting en pakket af. Je kunt wel vrijstellingen krijgen, maar verwacht niet dat je al je studiepunten mee mag nemen.

Afhankelijk van de toelatingseisen kun je een nieuwe master altijd aan een andere universiteit beginnen.

Kan ik niet gewoon de vakken die ik nodig heb kopen?
Bij contractonderwijs betaal je geen collegegeld, maar per studiepunt. Of je deelname aan vakken kunt ‘kopen’ hangt af van je opleiding. Niet elke richting biedt deze optie aan. Eigenlijk is dit alleen gunstig als je je scriptie al af hebt en nog maar een paar vakken hoeft te halen. Scriptiebegeleiding kun je namelijk niet inkopen. Waarschijnlijk is het gunstiger om je gewoon die paar maanden in te schrijven en dan snel je vakken te halen. Je betaalt het collegegeld namelijk niet voor het hele jaar, maar per ingeschreven maand.

Hoe moet ik dat betalen?
Bij Duo, Dienst Uitvoering Onderwijs, kun je een collegegeldkrediet aanvragen. Mocht je instellingscollegegeld moeten betalen, kun je het benodigde maandelijkse bedrag bovenop je normale lening aanvragen. Dit krediet wordt aan je gewone lening toegevoegd. De voorwaarden, afbetalingsregeling en rente zijn hetzelfde.

Dit is niet eerlijk; halverwege mijn studie worden de kosten heel erg verhoogd.
Als je het onterecht vindt dat je instellingscollegegeld moet betalen, kun je natuurlijk altijd een bezwaar indienen. Misschien val jij toevallig onder één van de 63 verschillende uitzonderingsregels.

Auteur: Floor Bal