Flirtend de zomer door

TIPS & TRUCS

26 juli 2016

Flirtend de zomer door

‘Het hele sociale verkeer zou zoveel soepeler lopen als we elkaar meer zouden verleiden’, stelt hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Maar waar gaat het eigenlijk om bij verleiden en flirten? De ander een goed gevoel geven, een leuke, boeiende ontmoeting hebben en bovenal: meer contact en meer plezier in je leven! Heb je er al zin in? Lees deze warming-up voor een feelgood summer.

Geef gelegenheid | Vergeet de openingszin | Hou het speels | Complimenteer | Wees vrolijk | Probeer het eens | Het gaat niet om presteren

1 Wees benaderbaar

Vind je het eng om op iemand af te stappen? Zorg er dan voor dat hij of zij jou aanspreekt. “Nodig de ander uit en geef hem of haar de gelegenheid om het spel te spelen”, zegt Esther Popelier, eigenaar en coach van de Flirt Company. Ter voorbeeld: als je bij een groepje vrienden staat zal die leuke persoon niet snel naar je toekomen. Maar als je oogcontact maakt, glimlacht, een knikje geeft en vervolgens in je eentje naar de bar loopt, geef je hem of haar de gelegenheid om op jou af te stappen. Leuk weetje uit het boek Liefde, lust en ellende van Roos Vonk: een onderzoekster observeerde gedurende meer dan tweeduizend uur mannen en vrouwen in Amerikaanse cafés en nachtclubs. Wat bleek: de vrouwen die het vaakst werden benaderd door mannen waren helemaal niet de mooiste vrouwen, maar degenen die de meeste flirtsignalen uitzonden.

2 Laat de woorden vanzelf ontstaan

Hoewel veel mensen zich breken over de perfecte openingszin, is die helemaal niet belangrijk. “Bij flirten gaat het erom dat je iets laat ontstaan tussen jou en de ander en daar hoef je niets bij te zeggen”, aldus Popelier. Oftewel, als je de eerste tips ter harte hebt genomen en die leuke persoon stapt op je af, is de opening al gemaakt. Om niet met een mond vol tanden de staan, toch nog een tip om verbaal mee te openen: “Vraag wat hem of haar bezighoudt, waar je flirtkandidaat trots op is en waar hij of zij blij van wordt”, geeft Popelier als advies mee.

3 Vergeet je onzekerheden

De grootste spelbreker van flirten is misschien wel de criticus in jezelf, die zich focust op onzekerheden. “Ik zeg alleen maar stomme dingen.” Of: “Ik ben niet leuk genoeg , wat moet zij nou met mij?” Dit soort gedachten belemmert het speelse contact. Ook zijn deze gedachten vaak helemaal niet waar. ‘Bovendien’, benadrukt sociaal psycholoog Vonk in haar boek: ‘Het gaat helemaal niet om jou! Goed flirten is: met de ander bezig zijn, niet met jezelf. Aandacht geven en je openstellen.’

4 Maak complimentjes

Een compliment is hét smeermiddel waarmee je de ander een goed gevoel kunt geven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat complimenten op de werkvloer zelfs meer motiveren dan geldelijke beloningen. ‘Als we een compliment ontvangen, krijgen onze hersens een shot dopamine’, licht VU-‘complimentenprofessor’ Marius Rietdijk toe in de NRC. Hij is ook directeur van het instituut Adriba dat zich richt op gedragsverandering door positief gedrag. Op het moment dat er in de hersenen dopamine wordt aangemaakt, krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot.

Nu zijn vrouwen onderling wat makkelijker in het geven van complimenten aan elkaar. Een leuke opmerking over kleding of het haar is al snel gemaakt. Maar hoe geef je een goed compliment dat verder gaat dan het uiterlijk? Geef een specifiek compliment over iemands gedrag en wat dat met je doet, tipt Rietdijk. Dus: wat is er leuk en interessant aan de persoon voor je? Zijn het zijn gevatte grapjes die je aan het lachen maken, of word je blij van haar aanstekelijke enthousiasme voor een bepaald project? Als je geïnteresseerd bent in de ander is het niet moeilijk om een goed compliment te geven. En een aanraking daarbij werkt extra versterkend.

5 Lach! Ook naar de kantinejuffrouw

Onderzoekers hebben ontdekt dat vrolijke mensen gezonder zijn dan piekeraars. Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem. Dit komt doordat je hersenen tijdens het lachen het ‘gelukshormoon’ endorfine produceren. Endorfine vermindert je gevoel van pijn en is betrokken bij het beloningssysteem van je lichaam. Het zorgt voor aangename gevoelens. Glimlach dus. En dat hoeft niet alleen naar die perfecte flirtkandidaat. Lach ook eens naar de mevrouw die je passeert op de fiets, zeg goedemorgen tegen je buurtbewoners, en maak een leuk praatje met de kantinejuffrouw. En zeg nou zelf, je voelt je toch meer aangetrokken tot een lachend iemand dan een chagrijn?

Verder lezen

Roos Vonk, Liefde, lust en ellende, Maven Publishing, roosvonk.nl

Esther Popelier, Het Flirtboekje via flirtcompany.nl

Tips, trucs en online workshops door Lisa Portengen op smartensexy.nl

Uitzending Van Liempt Live: ‘Geld maakt niet gelukkig’ met Marius Rietdijk (23 oktober 2015), via rtlz.nl

Artikel: ‘Een compliment geven? Dat werkt beter dan een bonus’ met citaten van  Marius Rietdijk en Esther Popelier (10 oktober 2015) via nrc.nl

6 Laat je telefoon liggen

Stel, je zit alleen in de trein of op een terras en er komt ineens een heel leuke man of vrouw tegenover je zitten. Dan kun je twee dingen doen: of je duikt gelijk weer in je telefoon om verder te scrollen in onbelangrijke berichten op Facebook. Of je weerstaat de verleiding om op safe te spelen. Laat alle afleidingen voor wat ze zijn en maakt contact met deze mooie vreemdeling. Lach, zeg gedag en kijk hem of haar iets langer aan. Speel ermee en ontdek wat er kan ontstaan. Je merkt snel genoeg of de ander ervoor openstaat.

7 Neem het niet te serieus!

Flirten is geen tentamen of proefschrift. Je hoeft niet te scoren of presteren. Volgens sociaal psycholoog Vonk zijn wij Nederlanders slecht in flirten omdat we het allemaal te serieus nemen. In haar boek schrijft ze: ‘We doen alsof er iets op het spel staat. Onze handelsmentaliteit fluistert ons in dat we flirten om iets voor elkaar te krijgen.’ Maar juist door open en onbevangen te zijn en de controle los te laten, ontstaat er iets moois.

Dit artikel verscheen ook in Advalvas Magazine 63 nr. 19/20, 22 juni 2016.

Frances Gallimore
hits 1834

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties