Israël academisch boycotten heeft geen zin

OPINIE

09 januari 2015

Israël academisch boycotten heeft geen zin

Rechtenstudent Benjamin Smalhout is het helemaal niet eens met Thomas van Beersum die actievoert voor een boycot van Israël door de VU.

In Advalvas 8 verscheen een artikel waarin student politicologie Thomas van Beersum oproept tot een academische boycot van Israëlische universiteiten. De VU zou zich medeplichtig maken aan de bezetting van Palestijnen door academisch samen te werken met Israël en het organiseren van studiereisjes. Ook zou de VU geen producten meer mogen verkopen die afkomstig zijn van Israëlische bedrijven die Palestijnse werknemers in dienst hebben. Een korte bloemlezing over zin of waanzin van een boycot kan dan ook niet achterwege blijven.

Zwak staaltje symboolpolitiek

De vrijheid van academische samenwerking is een groot goed. Wetenschappers van over de hele wereld dienen te allen tijde vrij te zijn om met elkaar te communiceren en belangrijke bevindingen te delen. Zo ook zou het wetenschappers in Israël vrij moeten zijn met eenieder samen te werken. Een boycot van Israëlische vindingrijkheid is daarnaast maar zeer moeilijk vol te houden. Zo heeft een medisch concern in Tel Aviv onlangs een nieuw medicijn tegen longkanker ontwikkeld en wordt de iPhone van Apple voor een groot deel in Israël vervaardigd. Israël academisch boycotten is dan ook niet meer dan een zwak staaltje symboolpolitiek.

Uiterst nadelig voor Palestijnse economie

Van Beersum pleit verder voor een boycot van Israëlische producten uit de Westelijke Jordaanoever. Deze boycot zou Israël onder druk zetten om de bezetting van de Westelijke Jordaanoever op te geven. 96 procent van de Palestijnse inwoners van West Bank heeft sinds de Oslo-akkoorden (1993) zelfbestuur. De vaak verguisde nederzettingen beslaan slechts 1,7 procent van het gehele gebied. Verder bestaat er thans geen formele Palestijnse staat. Er is dan ook geen sprake van een bezetting maar van betwiste gebieden. Daarnaast kost een boycot van producten uit de West Bank vele Palestijnse banen. Israëlische bedrijven in de West Bank zijn verantwoordelijk voor ruim 28 procent van de inkomsten van de Palestijnen. Palestijnen verdienen een goede boterham aan de Joodse buur. Een boycot is dus uiterst nadelig voor de Palestijnse economie.

Studiereisje

Wereldwijd zijn er tientallen conflicten over gebied en ideologie. Zo bezet bijvoorbeeld Turkije al decennia illegaal Noord-Cyprus en heeft Marokko zich de Westelijke-Sahara onrechtmatig toegeëigend. Een productenboycot van Marokkaanse mandarijntjes of Turks textiel is echter niet aan de orde.

Actievoerders als Van Beersum zijn volledig gefixeerd op de staat Israël en hebben geen oog voor de rest van de wereld. Wellicht kan deelname aan het studiereisje van de VU hier verandering in brengen.

Benjamin Smalhout, student rechten

{ Lees de 3 reacties }

gelukkig ook eens een tegengeluid, ik ben het helemaal eens met benjamin smalhout! vooral het verhaal onder het kopje "studiereisje" is briljant en oh zo waar! bedankt hiervoor.

"De vrijheid van academische samenwerking is een groot goed". Is dat de reden waarom Israel tijdens haar militaire operatie maar liefst 141 scholen en 2 universiteiten heeft verwoest in Palestina? Willen zij deze vrijheid ook afpakken, naast de vrijheid om veilig te kunnen leven en recht op zorg (tientallen ziekenhuizen zijn verwoest en honderdtallen huizen zijn verwoest/bezet)? Doe jouw blauw-witte bril toch eens af Benjamin.

@hetluisterendoor
Denk aan de nuance. Zeg eens eerlijk, hoeveel van die ziekenhuizen en scholen werden gebruikt om wapens in op te slaan, om raketten te schieten of als commandocentrum?