'Witte eenheidsworst UvA kan wat van multiculturele VU leren'

Campus  4 maart 2014

'Witte eenheidsworst UvA kan wat van multiculturele VU leren'

De UvA is een bolwerk van blanke middenklassers en totaal geen afspiegeling van de stad Amsterdam, schrijft Lida Daniëls, hoofdredacteur van De Peper, studentenblad van de Asva Studentenunie. Daniëls vindt dat de UvA 'interculturele sensivitiviteit' mist en een voorbeeld aan de VU zou moeten nemen.

Gebedsruimtes

De UvA weigert vanuit egalitaire principes namelijk een diversiteitsbeleid te voeren en dat doet de VU wel. ‘Daarnaast staat de VU open voor het bestaan van religie naast wetenschap en uit dit zich bijvoorbeeld in gebedsruimtes. De VU maakt gebruik van haar religieuze achtergrond in het aantrekken van een diverse populatie aan studenten’, aldus Daniëls.

Betere aansluiting

Hierdoor bestaat de VU volgens Daniëls ‘zichtbaar uit een diverse populatie en heeft daardoor een betere aansluiting bij de werkelijke Amsterdamse populatie.’

‘Er wordt van bovenaf geen poging gedaan andere culturen te begrijpen en daarop in te spelen’, schrijft Daniëls verder, ‘en daarmee snijdt de UvA zich in de vingers.'

Wezenlijk probleem

'Met een toenemend aantal allochtonen in het hoger onderwijs riskeert de UvA, met haar terughoudende houding, een afname aan studenten. Zolang de universiteit geen actie onderneemt kan dit uiteindelijk een wezenlijk probleem vormen.’

Peter Breedveld

{ Lees de 2 reacties }

In één woord verschrikkelijk. Wat denkt deze Lida Daniëls wel niet? Een universiteit is geen afspiegeling van de maatschappij, maar andersom zou de maatschappij een vertraagde afspiegeling zijn van de universiteit. Waarom zouden we andere culturen begrijpen? Zouden die culturen die hier komen, deze cultuur niet eens beter begrijpen? waaruit ontstaat toch die rare behoefte?
Prima dat de VU zichzelf klein maakt naar de eisen van anders gelovigen. Bravo dat de UVA dat niet doet. Tenminste één voorbeeld van hoe het wel moet. Onze Lida draait de wereld op zijn kop. Het moet echt niet gekker worden.

Je moet andere culturen uiteraard wél begrijpen. Om deze reden: dan weet je wat de beste manier is om te communiceren. Dan weet je tegen wat voor problemen studenten thuis aanlopen. De cultuur in je eigen organisatie moet je niet aanpassen. Gebedsruimtes staan geheel naast deze zaak. Wie in eigen tijd een beetje in de zon wilt zitten, gaat in de zon zitten. Heb je een bankje nodig. En wie in eigen tijd wil bidden, heeft een gebedsruimte nodig. Niets mis mee.