Wereldwinkel VU sluit na 44 jaar zijn deuren

Abboud Torani en Judith Vermaas pakken hun spullen in. 'Onze boekhouder zei dat we moesten overwegen te stoppen'.
Campus  16 januari 2017

Wereldwinkel VU sluit na 44 jaar zijn deuren

Na 44 jaar sluit de Wereldwinkel VU voorgoed zijn deuren. Morgen, dinsdag 17 januari, is er nog een uitverkoop en dan is het Schluss.

Judith Vermaas, die de winkel de laatste jaren runde, is verdrietig maar het is niet anders: “Onze boekhouder zei dat als het zo doorging, we maar moesten overwegen om te stoppen, en daar hebben we onze conclusie uit getrokken.”

Twee jaar geleden zegde de VU de Wereldwinkel al de wacht aan, vertelt Vermaas. “We waren te weinig uren open. Maar we waren met zijn tweeën, student bedrijfskunde Abboud Torani (23) en ik, en het is ons niet gelukt er vrijwilligers bij te vinden, al hadden verschillende mensen toegezegd.”

Slecht idee

De winkel was drie dagen per week een paar uur open, van één tot drie uur ’s middags. Het streven was vier dagen, maar Vermaas en Torani zijn vrijwilligers, met een baan en een studie. Het zat er gewoon niet in.

De winkel maakte tot een jaar of vijf geleden deel uit van de Wereldwinkel-keten. “Dat we daar zijn uitgestapt, is achteraf een slecht idee geweest”, aldus Vermaas. “De organisatie had ons kunnen ondersteunen, nu stonden we er alleen voor.”

Ze zaten ook wel een beetje weggestopt, als Harry Potter onder de keldertrap naar het VU-restaurant. Onzichtbaar voor de meeste mensen. “We hebben nog geprobeerd om ruimte te krijgen naast de Green Office tegenover ons”, aldus Vermaas. Ook niet gelukt.

Vluchteling uit Syrië

Torani is drie jaar geleden als vluchteling uit Syrië naar Nederland gekomen. Als vrijwilliger in de Wereldwinkel heeft hij zijn Nederlands kunnen oefenen. Wat hij nu naast zijn studie gaat doen, weet hij nog niet.

Ze zijn al aan het inpakken. Kaarsen, vazen, siervoorwerpen, huishoudelijke artikelen. “We geven alles weg aan een asielzoekerscentrum”, zegt Vermaas.

Een beetje met de stille trom, zonder ceremonieel, na zoveel jaren, de hofleverancier van de kerstpakketten voor het VU-personeel. Weer een stukje van de oude VU weg. Wat verdrietig.

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 3 reacties }

wat verdrietig inderdaad. en exemplarisch. nu wij nog..

ik heb er begrip voor: run nu 3 jaar in mijn eentje de voorthuizense ww.
probeer met een interview in de barn. krant aan wat vrijwilligers te komen. ook dat zal niet meevallen, want ik sta een dag in een verz.huis en moet na afloop alles weer opruimen(do.) en de woe. ervoor de spullen klaarzetten. voor die 3 jaar hadden wij 10 jaar lang een vaste plek in onze bieb, maar die moest helaas afgebroken worden. Toen had ik 12 vrijwilligers en daarvoor 2 jaar een klein plekje in de bieb en het verz.huis in de hoop op een vaste plek in het dorp. Is nog steeds niet gelukt. Nu wordt ik 70 en wil het stokje graag doorgeven, maar de vrijwilligers liggen niet voor het oprapen. Jullie hoopten op landelijke steun, als je bij de ver. gebleven was, dat was valse hoop, want bij hoge uitzondering geven ze je steun.Als je te klein bent zoek je het maar mooi zelf uit. Toch fijn dat jullie het gedaan hebben, het is nooit voor niets geweest. Succes met jullie studie.

Ik las dit artikel, wat jammer dat jullie genoodzaakt zijn met de wereldwinkel te gaan stoppen. Heel begrijpelijk als er geen vrijwilligers te vinden zijn die mee willen helpen. Ik heb veel waardering voor jullie inzet, naast studie en werk.
Succes, Ernestine (Wereldwinkel Leiden)