VVD pleit opnieuw voor minder kunststudenten

Politiek  15 september 2017

VVD pleit opnieuw voor minder kunststudenten

De culturele sector heeft het moeilijk sinds de economische crisis en de forse overheidsbezuinigingen. Misschien moeten we het aantal studenten aan de kunstopleidingen inperken, herhaalt de VVD.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer opperde dit gisteren tijdens een gesprek met de Sociaal Economische Raad (SER) en de Raad van Cultuur. De creatieve sector moet tegenwoordig zelf voor meer inkomsten zorgen, maar dat lukt nog niet helemaal.

Zorgwekkende arbeidsmarkt

De raden noemen de arbeidsmarkt in de creatieve sector 'zorgwekkend'. De sector heeft zelf al van alles geprobeerd om meer inkomsten te genereren, maar heeft toch enige hulp van het Rijk nodig, denken ze.

Maar wordt het niet tijd om minder kunstenaars op te leiden als die het zo moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, vroeg de VVD. Eerder dit jaar pleitte de partij hier ook al voor, net als de ChristenUnie.

Het viel de kunstopleidingen rauw op het dak. In de verkiezingsprogramma’s was niets terug te vinden over dergelijke bezuinigingen; het bleek pas uit de doorberekeningen van het CBP. VVD en ChristenUnie onderhandelen op dit moment met CDA en D66 over de vorming van een nieuw kabinet.

Creativiteit en expressiviteit

SER-voorzitter en PvdA-politica Mariëtte Hamer vindt het idee van de VVD te kort door de bocht. We moeten niet denken dat alle afgestudeerden van kunstopleidingen daadwerkelijk in de kunstensector terecht komen, zei ze tegen de Kamer. De vaardigheden van de afgestudeerden zijn volgens haar ook in andere sectoren heel bruikbaar. Denk aan presenteren en samenwerken, creativiteit en expressiviteit. Vaardigheden die in de toekomst alleen maar belangrijker worden, aldus Hamer.

Wat is acceptabel?

Hamer wil bovendien enige bezinning op de mores in de creatieve sector. Ze geeft de Kamer het voorbeeld van een museumdirecteur die zei dat hij liever een vrijwilliger heeft dan een werknemer. Dat vond ze schokkend: “Dat is het mechanisme waarin we terecht zijn gekomen. Daar moeten we het over hebben: wat vinden we acceptabel?”

Natuurlijk moeten we mensen niet opleiden voor de werkloosheid, erkent ze, maar we moeten vooral scherper kijken wat kunstenaars zouden kunnen betekenen. “En dus niet te gemakkelijk zeggen: ‘Het zijn er te veel.’”

Het lijkt mee te vallen

Uit de meest recente HBO-monitor bleek overigens dat afgestudeerden van kunstopleidingen anderhalf jaar na afstuderen minder vaak werkloos zijn dan hbo-economen: drie procent tegen zes procent. Wel zijn de kunstenaars veel vaker zzp’er en verdienen ze minder.

HOP/IS
BEELD: Pixabay/StockSnap