VU-wetenschappers: 'Stuur je kind naar kerk of moskee'

Wetenschap  14 oktober 2013

VU-wetenschappers: 'Stuur je kind naar kerk of moskee'

Onderzoek bewijst: mensen zijn van nature religieus. Dat beweren althans VU-wetenschappers Rik Peels (filosoof en verbonden aan het Abraham Kuyper Center) en Stefan Paas (theoloog) in de Volkskrant van vandaag. Probleem is dat ‘wij’ de religieuze impulsen van onze kinderen verwaarlozen en onderdrukken.

Moeten we niet meer doen, betogen Peels en Paas, want daar gaan ze rare dingen van doen, bijvoorbeeld in charlatans als Char geloven, en die kleuterfluisteraar van SBS6, en in complottheorieën en dat er een vliegende schotel is neergestort in Area 51.

Snoeien en vormen

Religie is eigenlijk net als seks: als je je kind maar z’n gang laat gaan, of zijn natuurlijke neigingen juist gaat onderdrukken, komt daar alleen maar rotzooi van. Sturende omgang en een vormende traditie zijn geboden, ofwel snoeien en vormen.

En waar kun je daarvoor beter terecht, aldus de twee, dan bij de ‘grote religieuze tradities’, die kunnen bogen op duizenden jaren ervaring?

Spirituele hypes

Daarom zijn kerk, moskee en synagoge zo goed voor de mens. Kinderen krijgen daar niet, zoals atheïsten denken, nog meer onzin in hun hoofd gestopt, maar ze worden er juist behoed voor spirituele hypes.

Volgens Peels en Paas is er ‘genoeg wetenschappelijk bewijs’ dat religie goed is voor de gezondheid en voor ons geluk. Dat moeten we onze kinderen dus niet onthouden.

Peter Breedveld
BEELD: Scène uit Indiana Jones and the Temple of Doom

{ Lees de 2 reacties }

Of je leert je kinderen kritisch denken en zoeken naar en beoordelen van bewijs voordat iets zomaar voor waar wordt aangenomen.
Wat zijn overigens de verschillen tussen iemand als Char en bijvoorbeeld de katholieke kerk waar zogenaamd elke zondag, in elke parochie in de wereld, transsubstantiatie plaatsvindt, waar een paar dromen over een overleden en populaire paus voldoende reden vormt om die paus heilig te verklaren? De enige echte verschillen tussen "spirituele hypes" en religie is het aantal jaar dat die hype bestaat en hoeveel volgelingen en macht die organisatie heeft of krijgt.

Het klinkt, zeker in deze korte weergave, wel erg als: wij van wc-eend adviseren ... wc-eend. Kinderen en jongeren vorming meegeven zou vooral meer aandacht moeten hebben op scholen.