VU trekt minder eerstejaars

Studenten  11 februari 2013

VU trekt minder eerstejaars

Voor het eerst in jaren is aan aantal eerstejaars bachelorstudenten aan de VU gedaald en wel met 5,6 procent. Het aantal masterstudenten aan de VU stijgt wel met 12,7 procent.

Het totale aantal VU-studenten nam af met  5,9 procent en bedraagt dit jaar 23.591 tegen vorig jaar nog 25.060. Landelijk steeg de instroom nog met 0,2 procent, zodat de VU marktaandeel verliest.

Veel verwarring

Sterke dalers aan de VU zijn psychologie (-26 %) sociale wetenschappen (alle opleidingen bij elkaar -22,5 %) en economie& bedrijfseconomie (-17 %).

Over de inschrijvingscijfers is veel verwarring ontstaan. In eerdere meldingen van cijfers was sprake van een daling van ongeveer zeventien procent eerstejaars. Maar dat heeft te maken met de wijze van registratie van premasterstudenten. Als die buiten de cijfers worden gelaten, daalt het aantal echte eerstejaars bachelors van 2917 naar 2753 (-5,6 %)

Angst voor de langstudeerboete

Ook de UvA heeft minder eerstejaars (-9,9 %). Record verliezer is de Universiteit van Tilburg (-13,1 %). Daarentegen stijgt Leiden met negentien procent en Eindhoven met veertien procent.

Landelijk daalde het totaal aantal ingeschreven studenten met 1,6 procent. Dit komt waarschijnlijk omdat extra veel studenten hun diploma haalden uit angst de langstudeerboete te moeten betalen.

Klik hier voor een totaaloverzicht van de landelijke cijfers.

Dirk de Hoog
BEELD: Otto Dicke (fragment uit een oude cartoon over de VU)