Vrouwelijke rectors steeds gewoner

Bestuur  26 mei 2016

Vrouwelijke rectors steeds gewoner

Universiteiten van Europa hebben steeds vaker een vrouw als rector magnificus, meldt de Europese universiteitenvereniging EUA. Vooral in Scandinavische landen is het heel gewoon.

Vijftien procent van alle Europese rectoren is vrouw. In 2008 was dat nog maar zes procent. Het gaat dus langzaam maar zeker de goede kant op, meent de European University Association.

Nederland: bijna 3

Nederland is een middenmoter: twee van de veertien rectoren zijn hier vrouw: Dymph van den Boom van de Universiteit van Amsterdam, die per 1 juni wordt afgelost door Karen Maex, en Anja Oskamp van de Open Universiteit. Na de zomer volgt nummer drie: dan treedt Rianne Letschert aan als rector van de Universiteit Maastricht.

Vrouwelijk rectors in Europa
Bron: EUA

In Zweden is bijna veertig procent van alle rectoren vrouw en buurlanden Noorwegen en Finland zitten daar niet ver vandaan. Aan de andere kant van het spectrum staat Italië, waar nauwelijks vrouwelijke rectoren te vinden zijn.

Eerst hoogleraar

Rectoren zijn meestal eerst hoogleraar. Dat is meteen het probleem bij het zoeken naar vrouwelijke kandidaten voor het rectoraat, meent de EUA: er zijn minder vrouwen dan mannen hoogleraar.

Overigens hebben vier Nederlandse universiteiten een vrouw als collegevoorzitter. Vijf, als je de Open Universiteit meetelt: daar zoekt men nog naar een geschikte collegevoorzitter en Anja Oskamp leidt de universiteit voorlopig in haar eentje.

HOP/BB