Vindicat vrijuit na 'ingewikkelde' sushi-rel

Studenten  20 september 2017

Vindicat vrijuit na 'ingewikkelde' sushi-rel

Het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het vermeende wangedrag van de Groningse studentenvereniging Vindicat in een sushirestaurant.

De corpsleden zouden begin deze maand voor veel overlast hebben gezorgd tijdens een avondje uit in een sushirestaurant. Er zou met glazen zijn gegooid en er zou een wc-deur zijn gesloopt. De eigenaar van het restaurant wilde geen aangifte doen.

'Heel ingewikkeld'

De burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, liet een onderzoek uitvoeren door de politie. Het Openbaar Ministerie ziet daarin geen aanleiding om alsnog een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de Groningse studentenvereniging.

Den Oudsten legt zich bij de beslissing van het OM neer en zegt dat het een “heel ingewikkeld en gecompliceerd onderzoek” zou vergen om de bewijsvoering voor de zaken rond te krijgen.

Pragmatische beslissing

“Het gaat om tweehonderd mensen die daar uiteindelijk dingen hebben gedaan die niet mogen”, zegt hij tegen het Dagblad van het Noorden. “Dus ik denk dat het ook pragmatisch is dat het Openbaar Ministerie zegt, we doen dit niet”.

De eigenaar had volgens hem eerder moeten ingrijpen en Den Oudsten begrijpt niet waarom hij geen aangifte wilde doen. “Als je zaak fors vernield wordt, lijkt me dat wel verstandig.” Hij vreest dat Vindicat nog een “heel lange weg” te gaan heeft, wil het voldoen aan de vereiste mentaliteitsverandering.

HOP/IS
BEELD: Flickr/Elena Roussakis