Universiteitsbestuurders krijgen ludieke oorwassingen

Andere universiteiten  23 juni 2015

Universiteitsbestuurders krijgen ludieke oorwassingen

Uit protest tegen de hoge reiskosten van het bestuur van de Universiteit Utrecht kreeg voorzitter Marjan Oudeman gisteren een gouden ov-kaart van Rood, de jongerenorganisatie van de SP.

RTL Nieuws onthulde vorige week de declaraties van universiteitsbestuurders en wees daarbij vooral op het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Dat heeft bijna een half miljoen euro besteedt aan ritjes van bestuurders in twee dienstauto’s met chauffeur. Ook worden er hoge taxikosten gedeclareerd.

Best lekker

Uit onvrede overhandigden de jongeren van de SP, samen met de actiegroep De Nieuwe Universiteit Utrecht, een grote ov-kaart aan de bestuursvoorzitter. Reizen met het openbaar vervoer wordt volgens Rood aan alle medewerkers van de universiteit opgelegd in de interne declaratieregels, behalve aan het bestuur.

Ook elders waren er ludieke acties. Rector Theo Engelen van de Radboud Universiteit kreeg van studentenfractie AKKU een bureaustoel van 25 euro cadeau. Hij declareerde bijna drieduizend euro voor zijn eigen bureaustoel, maar gaf toe dat het tweedehands exemplaar van AKKU ook best lekker zat.

Strengere regels

Veel Kamerleden reageerden verontwaardigd op de hoge kosten die bestuurders van sommige universiteiten declareren. Zowel coalitie- als de oppositiepartijen vinden dat universiteiten niet te veel geld mogen uitgeven aan dure reizen en luxe lunches. Ze vinden minister Bussemaker aan hun zijde. Die kondigde een gesprek aan met universiteiten en overweegt of de eisen voor declaraties wellicht strenger moeten worden.

De Utrechtse universiteitsraad schrijft in een brief aan het college dat het nog eens kritisch moet kijken naar een aantal declaratieposten, al richt de onvrede zich niet zozeer op de hoge vervoerskosten of uitgaven aan hotels, schrijft nieuwswebsite DUB. De voorzitter van de personeelsgeleding noemde de rel eerder “een storm in een glas water”.

HOP/PV
BEELD: Overhandiging van de gouden ov-kaart (foto door Rood, Jong in de SP)

{ Lees de 1 reactie }

waar maken een studentenbond als de LSvB maar ook AKKU en DNU Utrecht etc: zich in godesnaam druk over ?

om die paar magere 1.000-tjes zo hier en daar ?

De èchte kwestie ; die van de 36 vóór het studievoorschot stemmende senatoren waarvan er toch 18 in een heel transparant en rechtmatig manifest conflict of interests verstrengeld waren toen ze die wet er eventjes doorheen jasten ten bate van +/- 1.000.000.000 euro

PER JAAR !

die kwestie wordt toch nog steeds beschermt door hun acceptatie van Frank underwood’s Omertà ??