Universiteiten: 'We willen wel, maar we kunnen niet'

Andere universiteiten  19 februari 2014

Universiteiten: 'We willen wel, maar we kunnen niet'

Universiteiten willen hun afspraken met het ministerie nakomen, maar die maakt dat niet makkelijk. De minister heeft een aantal maatregelen niet doorgevoerd en bezuinigt tegen de afspraken in toch op het onderwijs.

De prestatieafspraken zijn “nadrukkelijk een wederzijdse afspraak van de universiteiten én de overheid”, schrijft universiteitenvereniging VSNU. Afspraken over de bekostiging van alle plannen en over aanpassing van wetten en regels zijn “absolute voorwaarden” voor het halen van de doelen.

Ambities onder druk

Maar omdat het kabinet vlak na ondertekening viel en de recessie blijft aanhouden, lukt het minister Bussemaker niet om veel geld te steken in het onderwijs. Investeringen zijn “een noodzakelijke randvoorwaarde”, maar volgens de universiteiten wordt er juist bezuinigd, waardoor hun ambities onder druk komen te staan.

Daarnaast zijn de universiteiten niet blij dat de Tweede Kamer een aantal maatregelen heeft teruggedraaid of tegengehouden die het rendement en de doorstroming had moeten verbeteren. Zo zou de afschaffing van de langstudeermaatregel negatieve gevolgen hebben op het rendement. Verder zijn ze teleurgesteld dat ze voor schakelprogramma’s niet het instellingscollegegeld mogen vragen en balen ze dat de mogelijkheid om student-promovendi aan te stellen niet in de wet is opgenomen.

Afspraken niet nagekomen

Onderwijsinstellingen hebben eind 2012 met het ministerie prestatieafspraken gemaakt over onder meer het aantal contacturen in het eerste studiejaar, de honourprogramma’s en het studiesucces. Ook moesten de onderwijsinstellingen hun eigen ‘profiel’ versterken. Een commissie beoordeelde hoe ambitieus en haalbaar de plannen waren. Hoe beter de beoordeling, hoe meer geld de onderwijsinstellingen ervoor zouden krijgen.

Minister Bussemaker erkent dat niet alle afspraken zijn nagekomen. Aan het eind van het jaar bekijkt ze samen met hogescholen en universiteiten of de doelen moeten worden bijgesteld.

HOP/PV
BEELD: 'De Twaalf Werken van Hercules'

{ Lees de 1 reactie }

Wat betreft het instellingscollegegeld ben ik verbaasd: waarom krijgen MBO'ers wel geld vanuit de overheid om naar het Hoger Onderwijs te gaan (een wereld van verschil) maar krijgen HBO'ers niet het geld om de relatief veel kleinere stap naar een WO Master te maken (getuige ook het recente artikel over het hoge succes van deze laatste groep). Dat mag de overheid eens uitleggen. Begrijpelijk dat de instellingen boos zijn daarover.