Te slim om te studeren

Studenten  6 januari 2015

Te slim om te studeren

Eén van de tien studenten die bij de studentenpsychologen aankloppen, heeft een hoog IQ en haalt toch slechte cijfers. Voor hen gaf Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen deze maand een factsheet uit: Zo slim en dan toch problemen? Zo blijkt dat hoogbegaafden vaak een andere leerstijl hebben dan de gemiddelde student. Reproductie vinden ze moeilijk, ze willen graag leren op basis van inzicht.

Teleurgesteld

Eerder dit jaar schreef Advalvas over de problemen die zeer slimme studenten hebben. Ze raken teleurgesteld in hun studie omdat die makkelijker is dan ze verwacht hadden. Daardoor zijn ze niet gemotiveerd om te leren.

Ook hebben hoogbegaafde studenten nooit hoeven blokken. Ze zijn gewend dat ze alleen maar even vlak voor een tentamen het boek in hoeven kijken. Dat werkt vaak niet meer op de universiteit.

Floor Bal
BEELD: Hans Gerwitz (Flickr)

{ Lees de 1 reactie }

De gulden middenweg is: begrip voor het feit dat er verschillende leerstijlen zijn. Dat ontbreekt er meestal aan in het onderwijs. Iedere student moet binnen het systeem passen. Het wordt vaak niet begrepen dat er studenten zijn die nooit hoeven blokken, maar er (in het academisch onderwijs) voldoende aan hebben om de lesstof binnen korte tijd door te nemen en daar de essentie uit te pikken. "Te slim om te studeren" is een wat ongelukkige samenvatting. Het impliceert dat de student moeite heeft om zich studievaardigheden eigen te maken. Dat is nu juist niet het geval. Typerend aan hogere intelligentie is het snel kunnen leggen van verbanden. Reproductie is allesbehalve moeilijk, het is slechts "geestdodend".