Studentenbond en Rover tegen onrechtvaardige ov-boetes

Studenten  15 september 2014

Studentenbond en Rover tegen onrechtvaardige ov-boetes

Je mag gratis met de trein reizen, maar krijgt toch een boete als je vergeet in te checken. Daar moet snel een einde aan komen, vinden de Landelijke Studenten Vakbond en reizigersorganisatie Rover.

LSVb en Rover gaan kijken of ze juridische stappen kunnen ondernemen tegen ov-bedrijven die boetes uitdelen aan abonnementhouders die vergeten in te checken. Dit hebben zij zaterdag gezegd in een uitzending van het consumentenprogramma Kassa.

Aangemerkt als zwartrijder

Ook met een ov-studentenkaart of vrij-reizenabonnement moeten reizigers altijd inchecken: dan pas is hun vervoersbewijs geldig. Als ze het vergeten, kunnen ze worden aangemerkt als zwartrijder.

Dat kan niet, vinden Rover en de LSVb. Ze werven donateurs om hen te steunen bij een juridische onderzoek, want zelf hebben ze er niet genoeg geld voor, zeggen ze. Ze willen vijfduizend euro bijeensprokkelen via Rechtspraak.nu. De teller staat nu op bijna vierhonderd euro dankzij 23 donateurs.

Meestal coulant

Ov-bedrijven Connexxion en HTM geven zwartrijders de keuze: een boete van 35 euro waar je bezwaar tegen kunt maken of een boete van 25 euro waarbij dat niet kan. De LSVb en Rover betwijfelen of dat wel mag. Je zou altijd bezwaar moeten kunnen maken.

In de uitzending kwamen ook enkele studenten aan het woord, die met hun ov-kaart gratis mochten reizen en toch een boete kregen. Vervoerders zeggen dat ze er meestal coulant mee omgaan.

HOP/BB

{ Lees de 1 reactie }

Beste Ad Valvas en LsvB,

Ik maak het in de trein ook geregeld mee dat studenten vergeten in te checken of dat er iets niet goed gaat met inchecken in hun vrij reizen periode. Het reizen met meerdere vervoerders levert op zichzelf al vaak problemen op; soms zijn de in-en uitcheckpoortjes traag en vaak het lasting om te merken of je wel of niet bent in- of uitgecheckt als je in lange rijen snel moet doorlopen.
Veel conducteurs zijn enigszins coulant, maar lang niet allemaal. Sommige laten je gewoon doorreizen naar je overstapstation of eindstation.Soms moeten mensen ook de trein uit om alsnog in te checken en krijgen ze geen boete, maar ja dan rijdt je trein ondertussen wel weg! Mijn ervaring met de GVB is dat het heel moeilijk ligt, zelfs als de fout bij hun eigen system ligt. Je moet al zelf naar een van de paar kantoortjes die de hebben afreizen en bovendien vragen ze ook voor elke handeling geldt, ook als ze bijv. onterecht iets afschrijven of blokkeren.Je kunt dan wel bezwaar maken, maar soms haal je er dan eigenlijk geen voordeel meer uit.

Los van het feit dat vervoerders graag boetes uitdelen (waarschijnlijk om de kas mee te spekken) vind ik in elk geval al vreemd dat men zo veel belang hecht aan in en uitchecken in je vrij reizen periode. Het enige wat ze er mee zouden kunnen is statistieken bijhouden van wie hoe vaak naar college gaat bijv. In de spitsuren hoeft met niet te analyseren hoe veel mensen met de trein gaan, dat zijn er altijd heel veel...

Ookal vergeet je in te checken, je hebt al een geldig vervoerbewijs (t.m. in je vrij reizen periode). Dat is ook zo bij abonnementen, die heb je immers toch automatisch al betaald. Je gebruikt je kaart eigenlijk alleen om poortjes te openen. En als vervoerders toch willen vasthouden aan het verplichte in- en uitchecken vind ik dat ze veel coulanter moeten zijn met het uitdelen van boetes. Vervoerders zouden er ook best eens bij stil mogen staan dat niet alleen zij het geld hard nodig hebben, maar dat dit ook voor studenten geldt!Men zou zich meer moeten richten op zwartrijders die echt geen kaart hebben of op saldo zouden moeten reizen, wat nog steeds regelmatig wordt gedoogd.