Studentenactievoerders houden het bescheiden

Studenten  17 juni 2014

Studentenactievoerders houden het bescheiden

Actievoerders proberen grotere demonstraties tegen het leenstelsel van de grond te krijgen. In Groningen willen ze vrijdag driehonderd man op de been brengen.

Met een opblaasbare melkkoe en de kreet ‘laat je niet uitmelken’ wierven de Groninger Studentenbond en Rood, de jongerenorganisatie van de SP, vandaag zoveel mogelijk studenten voor hun demonstratie. “Protesten moeten lokaal beginnen”, aldus Siewert Olthof van Rood. “We moeten mensen eerst in beweging krijgen. Uiteindelijk kunnen we altijd nog naar Den Haag.”

Kleine protesten

Als het inderdaad lukt om driehonderd man te mobiliseren, is de demonstratie in Groningen de eerste van een reeks grotere demonstraties. Rood en de Landelijke Studentenvakbond willen de komende weken ook in Utrecht en Amsterdam studenten optrommelen.

Eerder waren er al kleine protesten tegen het afschaffen van de basisbeurs. Bijvoorbeeld toen het akkoord tussen D66, GroenLinks, PvdA en VVD twee weken geleden in de Tweede Kamer werd besproken. Een stuk of zestig studenten lieten toen hun ongenoegen blijken.

Niet worden

Dwars, de jongerenorganisatie van GroenLinks, heeft zich tegen het leenstelsel uitgesproken, maar is vrijdag in ieder geval niet aanwezig. Olthof: “We hadden ze er graag bij gehad, maar dat gaat hem niet worden.”

HOP/PV
hits 1937