Oudste alumna overleden

Campus  15 februari 2013

Oudste alumna overleden

Een zeldzaamheid, dat was Ludy van Essen toen ze in 1932 aan de VU ging studeren. Van de honderd studenten die in dat jaar gingen studeren, waren er maar vijf vrouw.

Van Essen, die zondag op 99-jarige leeftijd overleed, was de oudste nog levende alumna. Bij haar komst was oprichter Abraham Kuyper pas twaalf jaar overleden en de VU was een kleine universiteit met panden aan de Keizersgracht.

Wetenschappelijke carrière

Hoewel dat voor een vrouw niet gebruikelijk was, maakte Van Essen wetenschappelijk carrière.  Na een assistentschap bij hoogleraar Adriaan Goslinga kreeg zij een baan bij de Rijkscommissie voor de Vaderlandse Geschiedenis.

Bijna een halve eeuw lang, tot ver na haar pensionering, werkte zij aan de officiële uitgave van de correspondentie van de protestantse staatsman Groen van Prinsterer. In 1992 verscheen het laatste deel.

Oudste man

De oudste mannelijke alumnus, zover bekend, is Johan van Hulst. Eind januari werd hij 102.

Floor Bal
BEELD: Ludy van Essen rond 1970