Meeste Rubiconbeurzen voor VU-promovendi

Wetenschap  13 juli 2017

Meeste Rubiconbeurzen voor VU-promovendi

Vijftien onlangs gepromoveerde wetenschappers gaan met een Rubicon-beurs naar het buitenland om onderzoek te doen. Opnieuw vielen er meer vrouwen dan mannen in de prijzen.

Negen vrouwen en zes mannen krijgen de onderzoeksbeurs van NWO, waarmee ze twee jaar aan de slag kunnen bij een buitenlandse onderzoeksinstelling. Het is opvallend dat er zoveel beurzen naar vrouwen gaan, want onder de aanvragers waren ze in de minderheid.

Meeste beurzen voor VU

Slechts één op de zeven mannen (zes van de 43) kwam door de selectie. Onder vrouwen was dat één op de vier (negen van de 37). Vrouwen kregen vorig jaar ook al vaker een beurs dan mannen.

De VU krijgt dit jaar met drie de meeste beurzen. Bewegingswetenschapper Irene Kuling gaat twee jaar in België onderzoek doen naar oog-handcoördinatie. Wiskundige Eddie Nijholt, onderzoekt netwerken aan de University of Illinois in de VS. En Scheikundige Kathrin Stavenhagen wil het immuunsysteem verder gaan ontrafelen aan de Harvard Medical School in de VS.

Schat aan ervaring

In totaal twaalf laureaten vertrekken naar de Verenigde Staten, de andere drie naar Groot-Brittannië, België en Zweden. Ze doen onderzoek naar allerlei verschillende onderwerpen, van vloggen in het onderwijs tot het opsporen van uitzaaiingen in lymfeklieren.

Jaarlijks helpt NWO zo’n zestig wetenschappers met een Rubiconbeurs op weg. In totaal wordt er zeven miljoen euro toegekend, verdeeld over drie rondes. Het programma krijgt veel lof van laureaten: voor relatief weinig geld krijgt de Nederlandse wetenschap een schat aan internationale ervaring.

Toekenningen per instelling

Vrije Universiteit