Karen Armstrong krijgt eredoctoraat

NIEUWS

Campus  4 juli 2017

Karen Armstrong krijgt eredoctoraat

reacties 2

De religieuze bruggenbouwer Karen Armstrong wordt eredoctor aan de VU. ‘Omdat haar verdienste goed past bij de bijdrage die de Vrije Universiteit Amsterdam wil leveren aan de dialoog tussen verschillende religies’, aldus de VU in een persbericht.

Samen met leiders en grote denkers uit alle wereldreligies, onder wie de Nederlandse rabbijn Awraham Soetendorp, heeft Armstrong een maatschappelijke beweging geïnitieerd onder de naam ‘Charter for Compassion’. Ze is wereldwijd een veelgevraagd spreker en adviseerde onder andere het Nederlandse en Amerikaanse parlement op het gebied van Islam en religieus extremisme.

Blinde vlekken

“Armstrongs Charter for Compassion sluit naadloos aan bij het streven van onze faculteit om de positieve krachten van levensbeschouwelijke diversiteit in de samenleving zichtbaar te maken en te bevorderen”, aldus Ruard Ganzevoort, decaan van de theologische faculteit. Het werk van Armstrong vertegenwoordigt volgens Ganzevoort de ambitie van zijn faculteit om theologisch en religiewetenschappelijk onderzoek maatschappelijk relevant te maken.

Armstrong is niet overal even populair. In bepaalde kringen wordt haar nadruk op compassie en empathie (bijvoorbeeld als het gaat om de islam) door sommigen maar matig gewaardeerd. Die verwijten haar 'blinde vlekken' of zeggen dat ze de boel 'te mooi voorstelt.'

Tijdens de opening van het academisch jaar ontvangt ze maandag 4 september de eretitel van haar erepromotor Manuela Kalsky, bijzonder hoogleraar op de Edward Schillebeeckx-leerstoel voor Theologie en Samenleving.

Peter Breedveld
BEELD: Oneblue.org
hits 1030

{ Lees de 2 reacties }

Geweldig dat de VU dit doet! Kan ik reserveren voor de uitreiking of hoe werkt dat?
Ik ben verbonden aan het Parliament of the Worlds Religions als Ambassador Karen Armstrong trad daarin vaker op als Key Speaker. Ik denk met een groepje van 4 mensen te komen.
Han Steijnebrugh

Beste Han Steijnebrugh, de opening van het academisch jaar op maandag 4 september is vrij toegankelijk. U kunt gewoon naar de VU komen en een plekje zoeken in de aula.

https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/opening-academisch-jaar/

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties