Hoogbegaafd en toch onvoldoendes

Studenten  21 mei 2014

Hoogbegaafd en toch onvoldoendes

Een van de tien studenten die bij studentenpsycholoog Aniko Kiss aankloppen, heeft een hoog IQ en toch slechte cijfers. Dat schrijft Advalvas-redacteur Floor Bal deze week in het magazine. Een enkeling haalt zelfs de tentamens niet omdat de vragen te simpel zijn.

Blokken

Volgens arts en psycholoog Noks Nauta van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen is een van de redenen voor de slechte resultaten dat slimme studenten teleurgesteld raken, omdat hun studie makkelijker is dan ze hadden verwacht.

Maar er zijn meer redenen: hoogbegaafde studenten hebben nooit hoeven blokken en zijn gewend dat ze alleen maar even vlak voor een tentamen het boek in hoeven kijken. Dat werkt vaak niet meer op de universiteit. Het advies voor hoogbegaafde studenten is dan ook: leer meer en begin op tijd.

Floor Bal en Marieke Kolkman
BEELD: Hans Gerwitz (Flickr CC)