Hoe god bijna van de VU-bul verdween

Studenten  10 april 2015

Hoe god bijna van de VU-bul verdween

“Boos en verdrietig”, zo voelde masterstudent kunstmatige intelligentie Leon de Zwart zich toen hij onlangs op zijn bachelordiploma de zegel van de VU ontwaarde. De afbeelding van een omhoog wijzende maagd in een tuin en de tekst AUXIL. NOSTR. IN NOM. DOMINI (onze hulp is in de naam van god) vindt hij kwetsend.  “Ik heb jarenlang hard gestudeerd aan de VU om mijn diploma te behalen en ben er erg trots op. Daarom ben ik boos en verdrietig dat hierop religieuze teksten en symbolen staan die mij niet eigen zijn.”

Discriminatie

En dat vindt De Zwart (zelf niet-religieus) discriminatie. Vandaar dat hij bij de studentenombudsman een klacht indiende. Hij wil graag een geldig en vervangend diploma zonder de zegel. “Toen ik hier ging studeren, wist ik dat het een gereformeerde universiteit was, maar ik had niet verwacht dat ik met religie te maken zou krijgen. Dit is toch een publiekelijk gefinancierde onderwijsinstantie.” De Zwart is op de hoogte van de oprichtingsgeschiedenis van de universiteit maar vindt dat deze zich niet door het verleden moet laten ketenen.

Oogkleppen

Rector Frank van der Duyn Schouten is vooral verbaasd over de klacht van de student. “Ik neem aan dat zijn boosheid en teleurstelling zich in eerste instantie op hemzelf richten, omdat hij hier kennelijk drie jaar lang met oogkleppen op heeft rondgelopen. De VU komt voort uit een protestantse traditie waaraan we ons anno 2015 nadrukkelijk verbonden weten. Ik verwacht van onze studenten dat ze zich bij de keuze van hun universiteit ten minste van die traditie bewust zijn.”

Geen nieuwe bul

Die zegelloze bul komt er volgens de rector dus niet. Sowieso was de student ook bij andere universiteiten tegen dit probleem aangelopen. Zowel de Universiteit van Utrecht, Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden hebben op hun zegels religieuze teksten staan.

De maagd in de tuin

Eén mazzeltje voor de student: de maagd kan hij houden. VU-archivaris Hans Seijlhouwer laat weten dat deze niet naar god wijst. “Oprichter Abraham Kuyper heeft de prent uit de geuzenliteratuur gehaald. Het staat voor de Nederlandse maagd die zich verdedigt tegen de boze buitenwereld.”

Floor Bal

{ Lees de 4 reacties }

"VU is verder kijken."

"Het valt me op dat de dialoog erg wordt gewaardeerd bij de VU. Deze wordt gevoerd met respect voor elkaars achtergrond en overtuiging. Diversiteit is kenmerkend voor onze studentenpopulatie. Het kan een beweegreden zijn voor studenten om aan de VU te komen studeren." - Rector Frank van der Duyn Schouten

Niet erg verassend om te weten dat hij zelf protestant is..

Ruim anderhalf jaar studeer ik aan de VU maar eerlijk: de christelijke identiteit van de VU vind ik nergens naar voren komen. Pas kreeg ik een vragenlijst waarin die identiteit naar voren kwam en pas toen kwam ik er ook achter dat de universiteit vooruitkomt uit protestantse traditie. Als de VU dit uit wil dragen, is het misschien een idee dit ook tijdens de studie te doen en niet alleen op de VU-bul. Je staat achter je identiteit en draagt die uit of doet dit niet. Dit is mijn mening. En nee, ik ben zelf niet gelovig, dus ik vind het prima zo. Maar het verbaasde mij dat de VU voortkomt uit protestantse traditie en ik denk met mij meerderen.

Ik begrijp niet hoe op de hoogte zijn van de ontstaansgeschiedenis van de VU tegengesteld is aan de vraag of een diploma ook zonder religieuze teksten kan worden uitgegeven. Ik vind dit probleem bij promoveren misschien nog iets groter. Je kunt immers zelf bepalen waar je gaat studeren, maar waar je promoveert is veel minder een keuze.

Ik heb zelf gestudeerd aan de VU en promoveer er nu. Bij promoties van collega's krommen mijn tenen iedere keer bij het Votum: "Onze hulp is in de naam des Heren, die hemel en aarde gemaakt heeft." Vooral het laatste deel stuit mij (als niet-gelovige) tegen de borst: ik heb geen problemen met een christelijke of protestantse grondslag, maar dit is een feitelijke uitspraak die voor mij als niet-gelovige onwaar is, en bovendien ook geenszins strookt met de onderwerpen die ik in mijn proefschrift onderzoek. (Met de uitspraak dat god tot in den eeuwigheid geprezen zal worden heb ik overigens veel minder moeite)

Ik heb begrepen dat je als promovendus kunt verzoeken om de religieuze tekst niet uit te laten spreken, maar dat je dan niet in de aula mag promoveren, maar naar het auditorium 'moet'. Ik kan op de website of Vu-net helaas geen informatie vinden om dit te bevestigen, dus ik zal dit nog eens navragen.

Ik ben er op dit moment nog niet helemaal uit hoe principieel ik me hierin ga opstellen, en hoe graag ik kromme tenen bij mijn eigen promotie wil voorkomen. Ik vind het mooi hoe de VU met religie omgaat, en voel mij onderdeel van de (multi-)religieuze cultuur waarin ik leef. Maar ik vind ook dat ik als niet-gelovige de mogelijkheid moet hebben om een reguliere promotieceremonie te mogen uitvoeren.