Campus 26 februari 2013

Historisch Documentatiecentrum gered door theologen

Goed nieuws voor het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden). De faculteit Godgeleerdheid zorgt ervoor dat het HDC zijn directeur en een restje wetenschappelijk personeel kan behouden. In de oorspronkelijke reorganisatieplannen van de universiteitsbibliotheek ging er geen geld meer naar het HDC. Alles zou uit externe middelen betaald moeten worden. Uiteindelijk besloten het CvB en de faculteit Godgeleerdheid dat dat wel erg cru was.

Bijzondere achtergrond VU

Terecht, vindt directeur George Harinck. “Het HDC is een manier om de bijzondere achtergrond van de VU levend te houden. Ook stellen veel mensen in het land er belang in."

De redding betekent niet dat het HDC helemaal niet door bezuinigingen getroffen wordt. Door natuurlijk verloop verdwenen drie wetenschappers; hun functies worden niet opnieuw ingevuld. Harinck, die hoogleraar is, is met een wetenschappelijke aanstelling van 0.5 fte de enige onderzoeker die overblijft.  “We zijn hiermee veertig procent van ons personeel kwijt. We moeten nu nadenken hoe we alles in de lucht houden.” Alle archivarissen blijven gewoon in dienst: zij worden door de universiteitsbibliotheek betaald.

Floor Bal

{ Lees de 2  reacties }

Door Rick Vermunt op 26 februari 2013

Ik had toch graag gezien dat de waarheid geen geweld werd aangedaan. Als nl. niet in de eerste plaats de domeincommissie Ondersteuning Onderwijs en Onderzoek in de lente van 2012 hierover een advies had uitgebracht (het enige dat is overgenomen m.b.t. UBVU), dan was dit ook niet mogelijk geweest, en zou HDC verdwenen zijn. De eer komt de medezeggenschap dus toe.

Door Rick Vermunt op 27 februari 2013

Aanvulling:
Het grote verschil is dat, hoewel de reorganisatie UBVU voorlopig 'on hold' is, dit blijkbaar buiten reorganisatietraject om ingezet lijkt te worden.

Dat is vreemd, omdat het tot nog toe deel uitmaakte van de reorganisatieplannen.
Maar je hoort me verder niet klagen hoor.
Wat je met de mond belijd (een universiteit zijn op christelijke grondslag), moet je ook in daad omzetten.