Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 maart 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Geneeskundestudent moet perfect zijn

De aankomende student geneeskunde moet een wonderleerling zijn.  Die leerling zit, volgens opleidingsdirecteur VUmc Gerda Croiset, uit zichzelf al in de leerlingenraad of is trainer bij een sportclub.

“Als je dokter wilt worden, moet je uit jezelf aan de maatschappij willen bijdragen. Dat zit in je karakter”, zegt Croiset in het artikel in Advalvas over de decentrale selectie.

Voorschot 

Landelijk vervangt de selectie de loting voor geneeskunde vanaf studiejaar 2017/218, maar VUmc neemt daar dit jaar alvast een voorschot op. Niet iedereen is even enthousiast over deze selectiemethode. Hoogleraar pathologie Wolter Mooi is bang dat de decentrale selectie te veel nadruk op empathie legt.

“Een goede arts moet goed communiceren, dat geldt ook voor pathologen. Maar je kunt het niet omdraaien. Dat je empatisch bent, maakt je niet automatisch een goede onderzoeker.”

Sjabloon

 “Ik ben bang dat er mensen zijn die cognitief heel hoog scoren maar zo toch geen kans hebben om bij geneeskunde aangenomen te worden.” Eisen dat leerlingen dat allemaal kunnen, vindt Mooi onzinnig: “Dan zouden ze perfect zijn.”

Mooi vindt dat scholieren te veel in een sjabloon gedrukt worden. De hoogleraar, die in 2011 de VU onderwijsprijs won, voldeed in zijn jeugd zeker niet aan de huidige eisen voor aankomende studenten. “Ik deed maar wat, tot halverwege mijn doctorale fase heb ik vooral veel aangerommeld.”

Vioolles

Toch adviseert hij leerlingen die geneeskunde willen studeren toch maar vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis te doen. “Als ze eisen dat je viool speelt om die plek te verwerven, moet je maar op vioolles gaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.