Filosofiedecaan: 'Nieuwe Werken met flexplekken moet misschien anders'

Campus  3 oktober 2012

Filosofiedecaan: 'Nieuwe Werken met flexplekken moet misschien anders'

Filosofiedecaan René van Woudenberg vindt dat er 'een grondige evaluatie' moet komen van het ‘Nieuwe Werken’ op zijn faculteit en die der Godgeleerdheid. Zo nodig moet het concept worden aangepast, zegt Van Woudenberg vandaag in Trouw.

Wetenschapsfilosoof Hans Radder schreef drie weken geleden in hetzelfde dagblad een pittig stuk over het Nieuwe Werken, waarbij niemand meer een eigen werkplek heeft en, belangrijker, zijn persoonlijke bibliotheek niet meer aan de VU kan houden. Hetzelfde als natuurwetenschappers hun laboratorium afnemen, oordeelde Radder.

In het recentste nummer van Advalvas staat een reportage over het Nieuwe Werken op de E-vleugel van het VU-hoofdgebouw, waar Godgeleerdheid en Wijsbegeerte sinds de zomer resideren.

“Ik moet eerlijk zeggen dat het Nieuwe Werken me heel erg meevalt”, zegt filosoof Bettine Siertsema in dat stuk. Zij en haar collega’s vinden het eigenlijk best gezellig werken in die grote open ruimte waar iedereen elkaar ziet, zo blijkt. Alleen dat met die boeken zit iedereen wel dwars, en voor de manier waarop het Nieuwe Werken van boven is opgelegd, heeft ook niemand een goed woord over.

Trouw doet het vandaag nog eens dunnetjes over en vroeg ook aan een aantal filosofen aan andere universiteiten, lid van het ‘Filosofisch Elftal’ van het dagblad, wat zij van dat Nieuwe Werken vinden. ‘Hopelijk hoeft het bij ons niet’, antwoordt een meerderheid van hen.

Peter Breedveld
BEELD: Studio VU/Yvonne Compier