Onderwijs 22 februari 2019

Eerstejaars Engelstalige bachelors moeten Engelse taaltoets doen

Ook verplicht voor buitenlandse studenten

Met ingang van het nieuwe collegejaar moeten alle studenten die aan een Engelstalige bachelor aan de VU beginnen, een taaltoets Engels doen.

Wie zakt voor de toets, volgt op kosten van de VU een taalcursus. Deze Engelse toets werd bijna een jaar geleden al aangekondigd.

De VU toetst de eerstejaars al sinds 2007 op het Nederlands. Daar komt nu dus het Engels bij. De studenten doen óf een taaltoets Nederlands óf een taaltoets Engels

Niet voor iedereen

Er is in het verleden geadviseerd de Engelse toets voor álle eerstejaars verplicht te stellen - er zijn immers ook in de Nederlandstalige bachelors veel Engelstalige colleges en literatuuropdrachten - maar dat voorstel heeft het niet gehaald.

De toets is signalerend, zegt projectleider Marijke Kranenburg van het Taalcentrum-VU, dat de toets afneemt. 'De universiteit vindt je academische taalvaardigheid belangrijk, omdat die van invloed is op je studiesucces.’

Eerder bleek dat de uitslag van de taaltoets Nederlands veel zegt over het latere studiesucces in de bachelorfase: toetsresultaten correleren daar sterk mee. Marijke Kranenburg verwacht dat straks dat verband ook kan worden aangetoond tussen de taaltoets Engels en het studiesucces in de Engelse bachelor.

Marieke Schilp
BEELD: Toren van Babel, Pieter Bruegel de Oude (wikicommons)