Economen: 'gooi economie-onderwijs op de schop'

Wetenschap  12 maart 2015

Economen: 'gooi economie-onderwijs op de schop'

Economen, wat hebben we er eigenlijk aan? Ze zagen de economische crisis in 2008 niet eens aankomen. Een aantal van hen, verenigd in de Goudzwaard School of Fair and Green Economics, roept daarom op om het economie-onderwijs te vernieuwen.

Onder de economen bevinden zich een emeritus hoogleraar van de VU, Hans Opschoor en twee hoogleraren van de VU, Cees Withagen en Theo Kocken. Zij hekelen ‘de zeer eenzijdige wijze waarop in de Westerse wereld economen aan universiteiten worden opgeleid’.

Menswaardig bestaan

‘Moet een economie wel altijd blijven groeien? Hoe ziet een economie eruit die streeft naar een menswaardig bestaan voor iedereen, nu en later? Hoe voorkomen we milieuvervuiling, uitputting van grondstofvoorraden, het uitkleden van arbeidsrechten en een toenemende kloof tussen arm en rijk?’

Diversiteit is daarom geboden, ‘out of the box’-denken. Maar terwijl overal ter wereld studenten in opstand komen tegen de ‘monocultuur’ op de economische faculteiten, blijft het in Nederland stil. Sluit je aan, doe mee, roepen daarom de economen. Wie daar wat voor voelt, kan dat hier doen.

Peter Breedveld

{ Lees de 1 reactie }