Duitsers lokken Nederlandse wetenschapper met beurs van vijf miljoen

Wetenschap  31 mei 2017

Duitsers lokken Nederlandse wetenschapper met beurs van vijf miljoen

De Nederlandse datawetenschapper Wil van der Aalst heeft een Duitse Humboldt-beurs in de wacht gesleept. Hij ontvangt een bedrag van vijf miljoen euro om onderzoek te doen in Duitsland.

Van der Aalst is hoogleraar informatiesystemen bij de TU Eindhoven en een van de meest geciteerde informatici ter wereld. Hij is één van de vijf onderzoekers die dit jaar de Humboldt-beurs ontvangen en binnenkort vertrekken naar een onderzoeksinstelling in Duitsland.

Duitse universiteiten kunnen wetenschappers in het buitenland nomineren. Van der Aalst werd genomineerd door de technische universiteit in Aken.

Wetenschappers verleiden

Met de beurs hopen de Humboldt stichting en het Duitse ministerie van onderwijs wetenschappers te verleiden om in Duitsland te komen werken. Nationaliteit speelt daarbij geen rol, als ze maar werkzaam zijn bij een instelling in het buitenland.

Het is niet voor het eerst dat een Nederlander de beurs krijgt uitgereikt. Drie Nederlandse onderzoekers gingen hem voor: één in 2009 en twee in 2010, één van hen was toen VU-econometrist Gerard van den Berg.

HOP/JH