De Almatuin mag voorlopig blijven

Campus  26 september 2014

De Almatuin mag voorlopig blijven

De VU heeft de intentie uitgesproken om de Almatuin (vlakbij het Acta-gebouw) in stand te houden totdat de locatie nodig is voor de volgende stap in de vernieuwing van de campus. De groene oase mag blijven en wordt niet opgeofferd aan onze heilige koe. Het zou toch jammer zijn als de VU-student van morgen niet kan spreken over zijn Alma Mater-tuin.

Maakt mensen écht gezonder

Momenteel wordt de tuin bezocht door patiënten en verplegend personeel van het ziekenhuis, maar ook door medewerkers en studenten van de VU. De tuin (nu van de VU) dreigde per 1 oktober 2014 opgeofferd te worden voor een parkeerplaats. VUmc-onderzoeker Jolanda Maas toonde echter aan dat een dergelijke groene plek in een stressvolle omgeving maakt dat mensen zich niet alleen gezonder voelen, maar dat ze het ook echt zijn.

Ook geschikt voor onderzoek en onderwijs

De Almatuin is bovendien een geschikte plek voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. We planden er pilots voor het onderzoeken van het effect van tuinieren op het lichaam en het brein.

Lees meer over de Almatuin in de column van Jaap Seidell.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid