CDA-jongeren halen bakzeil: toch geen basisbeurs

Politiek  6 november 2017

CDA-jongeren halen bakzeil: toch geen basisbeurs

Geen basisbeurs, geen kabinet, zeggen de jongeren van het CDA al maanden. Maar ze zijn er niet in geslaagd het regeerakkoord open te breken op het congres van hun moederpartij.

Het CDJA is nog altijd teleurgesteld dat de terugkeer van de basisbeurs niet in het regeerakkoord staat dat de partij met VVD, D66 en ChristenUnie heeft gesloten. Afgelopen zaterdag deden de jongeren een allerlaatste poging om de basisbeurs alsnog uit de as te laten herrijzen.

Ze dienden op het partijcongres in Nijmegen een resolutie in om het regeerakkoord aan te passen. Maar een meerderheid van de leden stemde tegen. Het CDA accepteert het akkoord zoals het er nu ligt, zonder basisbeurs.

Toespraak

“Het leenstelsel blijft”, zei partijleider Sybrand Buma al in zijn toespraak. Hij richtte zich rechtstreeks tot het CDJA. “Ik weet hoe graag jullie en wij daar vanaf wilden. Onderhandelen is geven en nemen.”

Maar in het eerste studiejaar gaat het collegegeld met duizend euro omlaag en dat is aan de druk van het CDJA te danken, zei Buma. “Wat we wilden, lukte niet”, erkende hij, maar zijn partij kan studenten met opgeheven hoofd tegemoet treden.

Het CDJA is nog niet overtuigd. “Dit is voor ons, maar ook voor veel aankomend studenten en hun ouders of verzorgers, natuurlijk een teleurstelling”, zegt CDJA-voorzitter Lotte Schipper in een persbericht. Ze noemt het leenstelsel nog altijd desastreus.

Handtekening

Kamerlid Harry van der Molen snapt de teleurstelling, maar volgens hem kon Buma het regeerakkoord echt niet meer openbreken. In onderhandelingen moet je soms je handtekening zetten onder zaken die je liever anders zou zien, zegt hij. “Het partijstandpunt verandert niet, maar het regeerakkoord is bepalend. Dit betekent niet dat we opeens voorstander van het leenstelsel zijn.”

HOP/BB

{ Lees de 1 reactie }

Wat ik in alle verwondering maar even met U deel:

Zelf begreep ik niet zo goed waarom het CDJA die bizarre terugbetalings-constructie van het collegegeld-halveringsidee niet mbv een speciale resolutie op de korrel nam tijdens dit CDA Partijcongres.

Hoe is het mogelijk dat die € 1000,- korting die het nieuwe kabinet aan die rijke corpsballen geeft door de armlastige paupers onder de studenten moet (want gedwongen door een regeerakkoord ) dus nogmaals door onze regering gedwongen MOET worden opgehoest ?

Zo treffend verbeeld door Niels Bongers: http://dub.uu.nl/nl/cartoon/%E2%82%AC-1000

Dat dit idee van de halvering van het collegeld voor de 1ste-jaars volgens Buma uit de koker kwam van het CDJA betekende toch nog niet dat die bizarre rente-constructie ook uit de koker kwam van het CD(J)A ? Toch ... ?

Sprak dit legendarische CDA congres nu werkelijk zijn zalige zalvende zegen uit over een regeerakkoord dat de paupers dwingt om -op wat voor manieren dan ook- de centen bij elkaar te rommelen om die fortuinlijke corpballen hun extra glas cognac en een bolknak te vergunnen ?

...