vuist
Andere universiteiten 18 januari 2019

Actiegroep eist ontslag Delftse Nashville-ondertekenaar

De TU Delft moet publiekelijk afstand nemen van de Nashville-verklaring en hoogleraar Marc de Vries ontslaan als die zijn ondertekening niet intrekt, vindt actiegroep TU Delft Feminists.

De omstreden verklaring tegen homoseksuelen en transgenders leidde vorige week tot ophef. Marc de Vries, Delfts hoogleraar christelijke filosofie van de techniek, bleek een van de ruim 200 ondertekenaars van de Nederlandse vertaling. Hij maakt een onderscheid tussen “een homofiele geaardheid en het uitleven daarvan in een relatie”, blijkt uit een interview met nieuwssite Delta.

Persoonlijke mening

De TU Delft nam, anders dan de VU en de UvA, geen afstand van de verklaring. “We respecteren dat ieder een persoonlijke mening heeft”, laat het bestuur via zijn woordvoerder weten. Het college wil wel een gesprek met De Vries.

Oud-student Charlotte Ros van TU Delft Feminists ziet het anders. “Vrijheid van meningsuiting mag niet gebruikt worden om te discrimineren of uit te sluiten.” Haar groep vindt het uithangen van regenboogvlaggen “symboolpolitiek als concreet beleid uitblijft”.

Open brief

In een open brief eist de groep dat de TU Delft alsnog “resoluut en publiekelijk” afstand neemt van de Nashville-verklaring. Daarnaast wil ze dat De Vries ontslagen wordt als hij niet binnen een week zijn handtekening onder de Nashville-verklaring verwijdert. De brief is inmiddels door 32 mensen ondertekend.

Het bestuur heeft nog niet gereageerd op de eisen van TU Delft Feminists.

HOP/OV
BEELD: Wikimedia

{ Lees de 1  reacties }

Door JK op 24 januari 2019

vrij bizar. Jammer dat Charlotte Ros het makkelijke anti-homo-sentiment overneemt, dat in heel Nederland wordt na 'gepapegaaid'. Want juist hier pakt 'Nashville' de zaken anders aan. De opstellers willen namelijk in Nederland de héle seksuele revolutie aan de kaak stellen, die het vrije westen de laatste 50 jaar heeft veroverd.
Terug naar de Bijbel, terug naar de bedoeling die God met de seksualiteit had, toen Hij mensen in het leven riep. 'Nashville' neemt hier op prachtige wijze stelling en roept het huwelijk uit als dé bedoeling van onze fantastische God. Ja, en daar komt dan het echt aanstootgevende voor alle individualistische vrijheidsdenkers, namelijk het huwelijk tussen één man en één vrouw. Alle seksuele praktijken van ons als mensen vinden daarin een prachtige plaats, veiligheid en geborgenheid, liefde en vertrouwdheid, relatie en verbondenheid. Dat is de plaats waar kinderen in principe (!) een prachtige plek vinden om echt mens te worden. Dat is de oorspronkelijke bedoeling geweest van onze God en daar gaat de Nashville verklaring over!
Álle seksualiteit wordt onder kritiek gesteld, die van hetero's precies zo als die van homo's. Waar het dan vervolgens om gaat, is 'reinheid', zuiverheid, om leven overeenkomstig die bedoeling van God. En dat betreft dan zowel jou als mij, zowel hetero's als homo's.
Dit is de context, waarin de Nashville-verklaring staat en dat betekent dus aardig wat meer dan wat in de open brief naar voren wordt gebracht. Zo, dit gezegd hebbend, kan, wat mij betreft, nu het echte en respectvolle gesprek over 'Nashville' beginnen.