Aanpakkers staan centraal in de Advalvas vluchtelingspecial

Campus  27 oktober 2015

Aanpakkers staan centraal in de Advalvas vluchtelingspecial

Vluchtelingen staan centraal in de nieuwe Advalvas, nu al knisperend van versheid op uw virtuele deurmat, morgen in al zijn papieren tastbaarheid verspreid op de betere universiteitscampus.

Het begint meteen al op de voorpagina, met mooi-boy Mohammed Badran, een Syrische vluchteling die een organisatie opzette voor Syrische vluchtelingen die vrijwilligerswerk doen. Goed voor de integratie, voor het leren van de taal én om te laten zien, zegt Badran, dat vluchtelingen niet alleen maar zielig en hulpbehoevend zijn.

Heft in eigen handen

Badran zet de toon meteen goed, want elk van de vluchtelingen, die in deze Advalvas aan het woord komen, heeft op haar of zijn manier het heft in eigen handen genomen. Emine Igdi voltooide tegen de klippen op een studie antropologie en is nu onderzoeker én medewerker van de vluchtelingstudentenorganisatie UAF.

Theoloog Mehrdad Alipour doet hier onderzoek naar homoseksualiteit en de islam, wat hem in zijn land van herkomst, Iran, onmogelijk werd gemaakt.

De VU biedt al sinds jaren de mogelijkheid voor dergelijke aanpakkers om zich te ontwikkelen en hun ambities na te streven. Met taalcursussen, bijspijkercursussen en een schakeljaar voor hoogopgeleide anderstaligen die in Nederland een universitaire studie willen doen. Daarmee heeft de VU inmiddels zoveel ervaring opgedaan dat onderwijsminister Jet Bussemaker onlangs kwam kijken hoe dat gaat, aan de De Boelelaan.

Luisterend oor

En dan is er nog het buddyproject dat is opgezet door de universitaire studentenraad, waarbij studenten een vluchtelingstudent bijstaan met raad, daad, een stevige schouder of een luisterend oor. Advalvas interviewde raadslid Deniz Celik over het project.

Daarnaast natuurlijk het gebruikelijke nieuws, de opinies, de columns en de eerste column van de nieuwe rector Vinod Subramaniam.

Peter Breedveld
BEELD: Martijn Gijsbertsen

{ Lees de 2 reacties }

Wat een badinerende introductie van Mohammed Badran, om de term sexistisch te vermijden.
De man heeft binnen de kortste keren in een vreemd land met een vreemde taal een vrijwilligersorganisatie uit de grond gestampt, die volop werk verricht en noden verlicht in bejaardenhuizen, kinderopvang en nu ook (tolk-)werkzaamheden uitvoeren in de noodopvang van vluchtelingen.
Mohammed Badran is allang geen vluchteling meer, maar een zeer dienstbaar en creatief lid van onze samenleving.
De kwalificatie van zijn uiterlijke verschijning, kan alleen relevant zijn voor wie de capaciteiten mist om inhoudelijke kenmerken te registreren.
Ad Valves onwaardig.

Beste Lijn, hoe weet je dat Mohammed Badran, die in Nederland is omdat hij hier naartoe is gevlucht, de taal zo snel heeft geleerd en een vrijwilligersorganisatie heeft opgezet? Uit dezelfde Advalvas (niet Ad Valves) die je ervan beticht alleen zijn uiterlijke en niet zijn inhoudelijke kenmerken te registreren. Merkwaardige kritiek dus van jou. Mohammed is juist om zijn inzet en mentaliteit door Advalvas opgemerkt en onder de aandacht gebracht, op verre van badinerende wijze. Toevallig is hij nog een mooie man ook. Mag dat misschien worden opgemerkt in een luchtige terzijde? Het is opvallend dat vaak, als er hier wordt afgeweken van de voorgeschreven gedragen en ernstige toon, zeker als het over vluchtelingen gaat, of diversiteit, daarop op deze gepikeerde manier wordt gereageerd, waarbij dan ook meteen maar heel Advalvas wordt gediskwalificeerd. Bijzonder betreurenswaardig is dat.