Politiek 29 januari 2016

Vragen over Palestina-lezing aan de VU

In de Amsterdamse gemeenteraad zijn schriftelijke vragen gesteld over een lezing die op 14 januari werd gehouden aan de Vrije Universiteit. Op de lezing The Third Antifada, die was georganiseerd door de organisatie Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina, sprak de Palestijnse schrijver en activist Khaled Barakat.

Twee gemeenteraadsleden van CDA en VVD vragen zich nu af of er wel genoeg veiligheidsmaatregelen getroffen zijn. Zij wijzen er in hun brief op dat Barakat een prominent lid is van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina, een activistische groepering die in de Europese Unie op de lijst staat van terroristische organisaties.

Burgerslachtoffers

Volgens de raadsleden Marijke Shahsavari-Jansen (CDA) en Dilan Yesilgoz-Zegerius (VVD) werd met de komst van Barakat ‘een podium geboden aan iemand die, in ieder geval op andere momenten, geweld zou plegen en/of verheerlijken, en verbonden is aan een organisatie die zelfs trots is op het feit dat men burgerslachtoffers maakt.’

De VU staat achter haar besluit om de lezing door te laten gaan. “Wat veiligheid betreft, is er van tevoren contact geweest met de politie”, zegt woordvoerder Aukje Schep. “En we hebben intern goed besproken of de lezing paste binnen de voorwaarden van de VU. Dat is als het op een academische manier gaat, dus er moet ruimte zijn voor tegengeluid en discussie. We hadden afgesproken met de organisatie dat we zouden ingrijpen op discriminerende uitspraken.”

Geen ingrijpen

Volgens Schep was ingrijpen niet nodig. “We waren aanwezig bij de bijeenkomst en er zijn goede en kritische vragen gesteld.” Vorig jaar werd een bijeenkomst van de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina al van tevoren afgelast na een stroom van emotionele reacties.

De reactie van burgemeester en wethouders op de brief van de gemeenteraadsleden zal naar verwachting nog enkele weken op zich laten wachten.

Marieke Kolkman
BEELD: SRP

{ Lees de 9  reacties }

Door Henk op 30 januari 2016

Typisch voor een linkse universiteit als de VU. Maar dat wisten we natuurlijk al. Blijkt alleen al uit advalvas, het persoonlijk blogje van PB.

Door Likoed Nederland op 30 januari 2016

Ja, het pleiten voor het vermoorden van Joden is weer populair.
Nu zelfs aan de VU blijkbaar.

Door Frank Wijlens op 30 januari 2016

Waarom krijgen deze types eigenlijk überhaupt een visum? Kunnen ze dan helemaal niks bij de overheid?

Door Harry Hopkins op 01 februari 2016

Vrijheid van meningsuiting. Israel verheerlijkt, én voert dagelijks geweld uit. DAT moet verboden.
Vrijheid van meningsuiting moet niet eenzijdig zijn.
Goedgehandeld door de VU, prima!

Door SMagal op 01 februari 2016

goed werk door de Vu, staan voor onafhankelijkheid, en niet buigen voor de bezetters.

Door Frank Wijlens op 01 februari 2016

Waar hier in dit stuk wie dan ook verheerlijkt wordt is voor mij de vraag.

Verder is terrorisme, ook wel het vermoorden van onschuldige burgers, strafbaar. Criminelen behoren geen visum te krijgen.

Vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, het plegen en verheerlijken van strafbare feiten valt daar niet onder.

Trouwens, het toestaan van een inhoudelijk debat heeft niets te maken met buigen voor wie dan ook.

Door student op 01 februari 2016

Ik ben er geweest en ik heriner mij aan geen enkele kritische vraag (dus ook niet door mij). Erger nog, de rechtvaardigheid van het (actuele) verzetsgeweld werd niet een moment betwist.

Door Frank Wijlens op 04 februari 2016

@student,

psychotische kindertjes die een schilmes of schaar uit de keukenla van hun ouders nemen en daar vervolgens toevallige voorbijgangers mee overhoop proberen te steken zou ik zo niet onder het kopje verzet willen plaatsen.