19 december 2018

Pygmalion in Ikea

Dit is een oproep aan jou: docent, student, directeur, bestuurder, medemens – luistert!

Jij kunt de wereld veranderen, puur door wat je denkt en verwacht. Hoge verwachtingen blijken de prestaties namelijk te verbeteren. Het zogeheten Pygmalion-effect is zo oud als de mensheid en nog altijd actueel en uiterst relevant.

In het klassieke verhaal van de Griekse dichter Ovidius werkte prins Pygmalion als beeldhouwer aan een beeld en gaf het perfecte schoonheid. Hij werd verliefd op zijn vrouw van ivoor en wenste tot Aphrodite dat zij tot leven zou komen. De godin van de liefde had genade en liet zijn wens in vervulling gaan.

Het Pygmalion-effect is een fenomeen dat je ook in het onderwijs aantreft, het sluit aan bij de selffulfilling prophecy. Het houdt in dat docenten, soms onbewust, verwachtingen hebben van bepaalde studenten. Met deze verwachtingen sturen ze impliciet hun prestaties. Zowel in positieve zin, hoge verwachtingen leiden tot betere prestaties, als in negatieve zin: lage verwachtingen leiden tot slechtere prestaties.

Willen wij dat ons onderwijs excelleert, dan moeten we beginnen bij de verwachting die we ervan hebben: van de docent die het geeft, van de student die het volgt en van de organisatie die het faciliteert.

Wanneer je zelf kunt en mag werken aan het onderwijs dat je volgt of geeft, zal je motivatie alleen maar toenemen. Een zelf ontworpen, geslepen, geschuurde en geschilderde tafel is natúúrlijk waardevoller dan de tafel die je zomaar op de markt hebt gekocht. Dit noemen ze soms ook wel het Ikea-effect en ze doelen dan op die fijne doe-het-zelfpakketten: het zelf maken.

Ons recept voor excellent onderwijs, excellente studenten en excellente docenten. Hoge verwachtingen hebben en zelf aan de slag gaan: Pygmalion in Ikea.

Merel Crezee, algemeen raadslid
m.crezee@studentenraadvu.nl