18 januari 2017

The library that never sleeps

Op dit moment is mijn dagelijks leven in Sheffield heel anders dan het was voordat ik terugging naar Nederland. De maanden voor de kerst stond mijn agenda vooral in het teken van een druk leven met veel leuke en sociale activiteiten. Dat is nu totaal niet zo, en dat merk ik ook om me heen. Nu ik weer terug ben op de campus, lijkt het wel alsof alle studenten zich volledig hebben afgesloten van het sociale studentenleven. Toen ik afgelopen vrijdag vol goede moed naar een van de vele studieruimtes van de universiteit ging, schrok ik wel even. Het was gewoon letterlijk een kwestie van wachten op je beurt: alle studieplekken waren zo goed als gevuld. Het voelde een beetje als doelloos rondrijden in een overvolle parkeergarage, in de hoop dat er nét een auto wegglipt uit het parkeervak als jij er langsrijdt.  Als alternatief bieden zelfs nachtclubs overdag studeerplekken aan voor wanhopige studenten.

Wat ik hieruit kan concluderen, is dat de Britse studenten de tentamenperiode wel heel serieus nemen. Het is hier de normaalste zaak van de wereld dat je nachtenlang doorhaalt voor een tentamen, en dat zelfs ’s nachts de bibliotheken redelijk gevuld zijn. Tuurlijk weet ik dat er ook behoorlijk wat Nederlandse studenten zijn die alles uitstellen, en vervolgens met veel stress nachtenlang studeren om die 5,5 te bemachtigen. In Nederland duurt dit misschien één week, in Sheffield drie weken.

Drie weken achter elkaar doorleren, dat houdt niemand vol

Bovendien worden bijna alle sociale activiteiten afgelast in verband met de tentamenperiode. Zo gaan bijvoorbeeld mijn danslessen drie weken lang niet door en zijn er een stuk minder feesten dan normaal. Bovendien zijn er drie weken geen colleges en hoef ik geen Nederlandse les te geven. Ik begrijp niet zo goed waarom alle sociale activiteiten worden afgelast: af en toe ontspannen gedurende een tentamenperiode – van drie weken maar liefst – is toch noodzakelijk? En drie weken achter elkaar doorleren houdt ook niemand vol.

Er wordt echter wel voor je gezorgd op een indirecte manier: ik ontvang veel mailtjes van verschillende afdelingen van de universiteit over hoe ik de tentamenperiode doorkom. Tot nu toe lig ik redelijk op schema en kan ik de stress voor mijn essays aan. Nauurlijk moet ik er veel tijd aan besteden, maar het is niet zo dat ik daar ’s nachts de bieb voor in moet. In Nederland had ik slechts één week vol met tentamens en deadlines, gingen mijn danslessen gewoon door, en had ik geen drie weken vrij voor de tentamenperiode. Die Britten gaan zich nog een ongeluk schrikken als ze op de VU gaan studeren…