Blogs & columns

Blogs & columns

24 februari 2017

Geldkraan dicht

Een goede locatie vinden is nog niet zo makkelijk, zeker niet als je maar weinig geld te besteden hebt. Damian Waij, commissievoorzitter en eerstejaars psychologie, is er maar druk mee.
23 februari 2017

Campusgedicht #46 - Snijzaal

Ik weet / niet waarom ik / het gezwel van jouw ego / in mijn hart voelde groeien.
22 februari 2017

Mama

Afgelopen weekend vierden we de verjaardag van mijn vader.
21 februari 2017

De keigave kelder

Nu eens geen politieke beschouwing, die zult u in verkiezingstijd nog genoeg te horen krijgen. Vandaag een laudatio op de kelder. De kelder verdient het om op een troon gezet te worden.
21 februari 2017

Lichtelijk krankzinnig

Welke moeder heeft erover nagedacht of het hebben van kinderen goed is voor anderen of de maatschappij als geheel?
20 februari 2017

Wat gebeurt er met mijn basisbeurs?

Geen basisbeurs meer. Dit en nog veel meer is de afgelopen jaren besloten door de politiek. Wat gebeurt er de komende jaren?
16 februari 2017

Naar Amerika? Zo makkelijk gaat dat niet

Je ontkomt er niet aan. Zelfs een geboren en getogen Amsterdammer niet. Toch wordt het Amerikaanse immigratiebeleid nu pas op de radar van de Nederlandse media opgemerkt.
16 februari 2017

Een vernederende avond

Ik heb hier en daar wat connecties en heb al aardig wat huisjes gezien. Ik heb ook altijd wel een bank waar ik na een wilde Leidsepleinavond kan crashen.
15 februari 2017

Alles kan hier in China

Niets is te gek in China. Het land heeft een bloeiende economie, dus dan moet er ook geïnvesteerd worden.
09 februari 2017

The final countdown

Toen ik vorige week voor het eerst een stap op Ierse bodem zette, voelde dat wat vreemd.
08 februari 2017

De VU is er voor de Nederlanders

De Vrije Universiteit is de beste universiteit in Nederland. Echt. Er is geen betere. Zelfs niet in Europa. Wij hebben de slimste wetenschappers met de beste theorieën. Geloof me.
25 januari 2017

Oost, west, thuis best?

Voordat ik naar Korea vertrok keek ik aarzelend uit naar mijn grote reis. Voor even zou mijn leven namelijk volledig op zijn kop staan.
25 januari 2017

M/V/T

Al jarenlang maakt een vraag naar de sekse van de deelnemer standaard deel uit van mijn onderzoek. Wat is je geslacht? Kruis aan: jongen of meisje, man of vrouw.
10 januari 2017

Kom met een nieuw verhaal

Hoe voer je politiek in het Wilders-tijdperk? Te beginnen met stoppen om partijen als de PVV en hun achterban te framen als populistisch.
22 december 2016

Andere koek

Zoals iedere ochtend steek ik de weg over vanaf de metro naar de shuttlebus. Terwijl ik het zebrapad opstap, zie ik dat het shuttlebusje juist aan komt rijden. Maar het is er niet zomaar eentje.
16 december 2016

Succesvolle wetenschappers zijn mislukkelingen

November was wat mij betreft geen topmaand.
06 december 2016

Engaged Students

Is the university simply an institution where you come for an education in your chosen field? Is there more to the VU than the courses you follow as a student?
13 september 2016

De 3 fasen van cultuurshock (3): Afscheid

Dromen in de REM-fase van de slaap staan erom bekend dat ze levendig, emotioneel en heftig zijn.
22 juni 2016

Microrevolutie

Wanneer tegenargumenten stokken, dan kan er nog altijd worden teruggegrepen op de zin: als het je niet bevalt in Nederland, dan ga je toch lekker terug.
19 februari 2016

Niet alle studenten zijn bedriegers

Hoewel wordt verondersteld dat fietsen in het bloed van iedere Nederlander zit, kiezen toch veel studenten voor het openbaar vervoer wanneer zij naar de VU afreizen.
24 december 2015

Afscheid van China

In China vieren ze geen kerst. Ik had dus niet verwacht hier veel van te zien deze maand.
10 december 2015

Amerikanisering van Nederland?

Vaak lees ik via de digitale nieuwskiosk Blendle Nederlandstalige artikelen, een uitkomst voor Nederlanders in het buitenland.  Afgelopen week las ik er een artikel uit de
25 november 2015

Verwelkom de docentvergoeding

De relatie tussen onderwijs en financiën is een moeizame. Dat onderwijs geld oplevert, daar wil een rechtgeaarde docent niet bij stilstaan.
10 november 2015

Is dat kunst of mag het weg?

De vrouw achter de kassa van De Nieuwe Kerk legde me mijn versverworven museumjaarkaart uit.
26 juni 2015

De trein op weg naar het einde

Ik ren het eerste perron op van Amsterdam Zuid. De trein naar Utrecht staat er nog. In de verte wenkt iemand vanuit een deuropening van de trein.
19 mei 2015

Verspild onderzoek

In de afgelopen maanden (tot 1 mei) zijn 11.656 vragen ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze vragen vormen de basis voor een wetenschapsagenda die eind 2015 zal worden gepresenteerd.
29 april 2015

Decanale mijmering

Mijn decanaat nadert het einde en ook al duurt het nog enkele maanden voordat ik het stokje overdraag aan mijn opvolger, ik kan het niet nalaten in deze column, mijn laatste als decaan, alvast teru
23 maart 2015

IJdele wetenschap

De wetenschap, en allen die hun ziel eraan verpand hebben, verliest aan maatschappelijk vertrouwen en respect. Het is de tijdgeest. Maar we hebben het er zelf ook wel een beetje naar gemaakt.
17 maart 2015

Het gevaar van alles digitaal

Niet alleen op de campus, maar ook digitaal is de VU hard aan het bouwen. Het nieuwe VUnet  moet in juni worden gelanceerd.
01 december 2014

Mariska's allerlaatste blog: Lente

In de media woedt de discussie over zwarte piet weer volop, de eerste nachtvorst was afgelopen week een feit, maar ik zit met mijn gedachten al bij de lente.
05 november 2014

Diversiteit

Het zal niemand ontgaan zijn. Vorige maand verscheen in een gezamenlijk initiatief van Nature en Scientific American een opmerkelijke publicatie.
25 maart 2014

Leve de docent

Wat is het een voorrecht als docent gedachten te ontwikkelen en te delen met studenten. College geven is geen last, maar een lust!