Blogs & columns

Blogs & columns

26 april 2017

Niet te dichtbij

Het maken van nieuwe vrienden in het buitenland is niet al te moeilijk. Correctie: het maken van vrienden die óók niet uit Japan komen is niet zo moeilijk.
25 april 2017

Schaarste

Als je te weinig hebt, heeft dat veel gevolgen. Niet alleen praktisch. Armoede beïnvloedt je denkvermogen.
25 april 2017

Niet mijn kind

Ik was wat aan het rondkijken in zo’n winkel die men in Amsterdam tegenwoordig soms conceptstore noemt. De vrouw achter de kassa en ik waren de enige aanwezigen in de conceptstore.
25 april 2017

Een leven zonder Blackboard

Is het mogelijk om een jaar lang zonder Blackboard te leven? De Groningse student Willem (22) besloot het uit te zoeken.
24 april 2017

Campusgedicht - Kiespijn

Neem de trap / naar boven, en stijg uit / boven de eerste verdieping. / Neem plaats / in kamer twee / en kijk uit, over de parkeerplaats.
24 april 2017

Doe iets met onze evaluaties!

Word jij ook zo gek van die ‘vakevaluatiepop-up’ in VUnet na je tentamen? Waarom zou je nog een evaluatie invullen als het vak al voorbij is?
19 april 2017

Twee keer thuiskomen in één week

Alle metingen zijn verricht, ik spreek een klein woordje Mandarijn en ik heb het precies zo geregeld dat mijn visum nog een maand geldig is.
18 april 2017

70 uur per week doorbuffelen

Dit is inmiddels mijn vierde weekend in B-town en alles begint op zijn plaats te vallen. Het vakantiegevoel dat ik eerst had, begint langzaam weg te ebben.
18 april 2017

Een blonde dame die haar eigen band niet kon plakken

Mijn blijdschap over mijn fiets was helaas van korte duur. Na een avondje Leidseplein werd het niet alleen mij maar ook mijn fiets te veel.
03 april 2017

Zeg me je score, en ik vertel wie je bent

Omdat ik afgelopen week als een zombie op de bank lag, had ik tijd om alle afleveringen van de Britse sciencefictionserie Black Mirror te kijken.
30 maart 2017

De struisvogelpolitiek van rechts

De afgelopen verkiezingen gingen over identiteit. De nationale identiteit. Wat betekent het om een Nederlander te zijn?
20 maart 2017

Verander de systemen

De actievoerder in mij is losgebroken. Ik vertik het om nog langer mijn onderwijs en onderzoek in het keurslijf van de digitale administratiesystemen te persen.
08 maart 2017

Dicht de reputatiekloof

Als er een verschil is tussen identiteit en imago spreekt men van een reputatiekloof.
03 maart 2017

Sponsors jagen

Hoe regel je sponsors voor een congres? “Ik heb een paaldansbedrijf benaderd om ons congres te sponsoren”, zegt sponsorcoördinator Senna Dik, eerstejaars psychologie. “Dat past toch mooi bij het thema Taboes. Het VSPVU-bestuur vond het ook goed, ondanks dat het misschien niet een bedrijf is dat echt bij de vereniging past, maar helaas wilden ze niet."
21 februari 2017

Lichtelijk krankzinnig

Welke moeder heeft erover nagedacht of het hebben van kinderen goed is voor anderen of de maatschappij als geheel?
09 februari 2017

The final countdown

Toen ik vorige week voor het eerst een stap op Ierse bodem zette, voelde dat wat vreemd.
08 februari 2017

De VU is er voor de Nederlanders

De Vrije Universiteit is de beste universiteit in Nederland. Echt. Er is geen betere. Zelfs niet in Europa. Wij hebben de slimste wetenschappers met de beste theorieën. Geloof me.
25 januari 2017

Oost, west, thuis best?

Voordat ik naar Korea vertrok keek ik aarzelend uit naar mijn grote reis. Voor even zou mijn leven namelijk volledig op zijn kop staan.
22 december 2016

Andere koek

Zoals iedere ochtend steek ik de weg over vanaf de metro naar de shuttlebus. Terwijl ik het zebrapad opstap, zie ik dat het shuttlebusje juist aan komt rijden. Maar het is er niet zomaar eentje.
06 december 2016

Engaged Students

Is the university simply an institution where you come for an education in your chosen field? Is there more to the VU than the courses you follow as a student?
13 september 2016

De 3 fasen van cultuurshock (3): Afscheid

Dromen in de REM-fase van de slaap staan erom bekend dat ze levendig, emotioneel en heftig zijn.
22 juni 2016

Microrevolutie

Wanneer tegenargumenten stokken, dan kan er nog altijd worden teruggegrepen op de zin: als het je niet bevalt in Nederland, dan ga je toch lekker terug.
19 februari 2016

Niet alle studenten zijn bedriegers

Hoewel wordt verondersteld dat fietsen in het bloed van iedere Nederlander zit, kiezen toch veel studenten voor het openbaar vervoer wanneer zij naar de VU afreizen.
24 december 2015

Afscheid van China

In China vieren ze geen kerst. Ik had dus niet verwacht hier veel van te zien deze maand.
10 december 2015

Amerikanisering van Nederland?

Vaak lees ik via de digitale nieuwskiosk Blendle Nederlandstalige artikelen, een uitkomst voor Nederlanders in het buitenland.  Afgelopen week las ik er een artikel uit de
10 november 2015

Is dat kunst of mag het weg?

De vrouw achter de kassa van De Nieuwe Kerk legde me mijn versverworven museumjaarkaart uit.
26 juni 2015

De trein op weg naar het einde

Ik ren het eerste perron op van Amsterdam Zuid. De trein naar Utrecht staat er nog. In de verte wenkt iemand vanuit een deuropening van de trein.
19 mei 2015

Verspild onderzoek

In de afgelopen maanden (tot 1 mei) zijn 11.656 vragen ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda. Deze vragen vormen de basis voor een wetenschapsagenda die eind 2015 zal worden gepresenteerd.
29 april 2015

Decanale mijmering

Mijn decanaat nadert het einde en ook al duurt het nog enkele maanden voordat ik het stokje overdraag aan mijn opvolger, ik kan het niet nalaten in deze column, mijn laatste als decaan, alvast teru
23 maart 2015

IJdele wetenschap

De wetenschap, en allen die hun ziel eraan verpand hebben, verliest aan maatschappelijk vertrouwen en respect. Het is de tijdgeest. Maar we hebben het er zelf ook wel een beetje naar gemaakt.
17 maart 2015

Het gevaar van alles digitaal

Niet alleen op de campus, maar ook digitaal is de VU hard aan het bouwen. Het nieuwe VUnet  moet in juni worden gelanceerd.
01 december 2014

Mariska's allerlaatste blog: Lente

In de media woedt de discussie over zwarte piet weer volop, de eerste nachtvorst was afgelopen week een feit, maar ik zit met mijn gedachten al bij de lente.
05 november 2014

Diversiteit

Het zal niemand ontgaan zijn. Vorige maand verscheen in een gezamenlijk initiatief van Nature en Scientific American een opmerkelijke publicatie.
25 maart 2014

Leve de docent

Wat is het een voorrecht als docent gedachten te ontwikkelen en te delen met studenten. College geven is geen last, maar een lust!