16 november 2018

Op naar de duurzaamste universiteit van Nederland

De afgelopen maanden heb ik onze universiteit op een totaal andere manier leren kennen dan vanuit de collegebanken. Ik ontmoette niet alleen heel veel mensen die de VU maken tot wat ze is, maar leerde ook de verschillende campusgebouwen veel beter kennen.
Zo mocht de universitaire studentenraad vorige week een kijkje nemen in het Nieuwe Universiteitsgebouw, dat grotendeels de Bètafaculteit zal huisvesten. Via een donkere garage liepen we het gebouw in en een nog naar nieuw ruikende lift bracht ons snel naar de bovenste etage met een fraai uitzicht over de gehele Zuidas.
Het is een bijzonder gebouw, voorzien van de nieuwste technologie, met een prachtig licht atrium en speelse studieruimtes. Er komt ook een cultuurcentrum, want de Griffioen uit Uilenstede gaat hierheen verhuizen. Dat betekent dat je na je colleges in dit gebouw naar de film, het theater of een creatieve cursus kunt.
Dit Nieuwe Universiteitsgebouw scoort bovendien hoog op de duurzaamheidsindex.
Duurzaamheid, een thema waar je tegenwoordig echt niet meer omheen kunt. In de verkiezingsweek werd me duidelijk dat VU-studenten duurzaamheid ook heel belangrijk vinden. Niet alleen zij, maar vrijwel onze gehele generatie. Ook de universitaire studentenraad hecht hier dus veel waarde aan. We zijn op allerlei fronten hierbij betrokken. Zo praat de raad mee over de duurzaamheid van catering, de inkoop van duurzame spullen en de energievoorziening. De VU is al een heel eind op weg.

Die verduurzaming kan wat ons betreft nóg sneller en nóg beter, maar hoe doe je dat?

Duurzaamheid sluit ook naadloos aan bij een van haar kernwaarden: rentmeesterschap.
Zo staat de Vrije Universiteit dit jaar op de vierde plaats in de Sustainabul-ranglijst, die de Nederlandse universiteiten langs de duurzaamheidslat legt.
Die ‘verduurzaming’ kan wat ons betreft nóg sneller en nóg beter, maar hoe doe je dat? Hoe krijg je binnen een grote organisatie als de VU iedereen mee in deze stroomversnelling en hoe houd je de kosten hiervoor beheersbaar?
Het begint in ieder geval met een plan, een ambitie! In 2020 vindt er een internationale klimaattop plaats in Nederland. Hét moment om als universiteit onze visie vast te leggen: een integraal duurzaamheidsakkoord voor de VU met ambities voor de toekomst. Een akkoord waaraan we ons als academische gemeenschap moeten houden, waarop we trots kunnen zijn en waardoor we de duurzaamste universiteit van Nederland worden.
Ik geloof in ieder geval dat de VU dat kan en ik hoop velen met mij.

PIM KELDERS, algemeen raadslid
p.kelders@studentenraadvu.nl