Zwartepieten met vrouwen

12 januari 2016

Zwartepieten met vrouwen

Hoera, het nieuwe jaar is begonnen! Eerlijk gezegd ben ik altijd blij als december weer voorbij is. De donkere dagen maken depressief en verplichte kerstdiners met de familie zijn nooit mijn ding geweest. Sinds een paar jaar komt daar nog de heftige Zwarte Piet-discussie bij, die de maand niet gezelliger maakt. De terugkerende heibel over het sinterklaasfeest lijkt inmiddels – net als kerst en het tekort aan zonlicht – onvermijdelijk en een oplossing is niet in zicht.

Ik vind het een lastig probleem. De noodzaak tot verandering is duidelijk, maar mijn Piet-beleving is gekleurd door fijne jeugdherinneringen zodat ik Zwarte Piet gevoelsmatig niet als negatief stereotype kan zien. Daartegenover staat dat ik weliswaar niet zwart ben, maar als vrouw wel dagelijks word geconfronteerd met kwetsende karikaturen van mijn sekse.

De parallellen tussen de beide bevolkingsgroepen zijn overduidelijk: net als de zwarte slaven zijn vrouwen in het verleden stelselmatig mishandeld en uitgebuit. Tot voor kort werden vrouwen als tweederangsburgers behandeld, zonder zelfbeschikkingsrecht of stemrecht. Bovendien wordt de vrouw net als Zwarte Piet vaak als negatief stereotype neergezet, bijvoorbeeld als fysieke karikatuur met opgeblazen billen en borsten, of als sociaal ondergeschikte in de rol van assistente.

Dames let op! Geen lippenstift of push-upbeha's meer

Opmerkelijk is dat onze samenleving in veel opzichten toleranter reageert op seksisme dan op racisme. Stel je voor dat een bedrijf het gebrek aan etnische diversiteit op topposities rechtvaardigt met het argument dat ‘zwarten gewoon niet genoeg ambitie hebben voor een toppositie’? Of dat een politieke partij in de statuten opneemt dat zwarten niet in de regering kunnen komen? De Verenigde Naties zou overuren moeten draaien.

Op de universiteit speelt onbewust seksisme een belangrijke rol in de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities. Misschien kunnen we van de Zwarte Piet-discussie leren? De onderdanige rol van Zwarte Piet wordt 'ont-zwart' tot een wit persoon met zwarte roetvegen, of Piet wordt helemaal bij het feest weggelaten. Kunnen we onbewust seksisme bestrijden door alle niet-leidinggevende posities op de universiteit te ontvrouwelijken? Dames, let op! Geen lippenstift of push-upbeha’s meer. Of moeten we alle vrouwen in niet-leidinggevende posities helemaal van de universiteit verwijderen? Het wordt een interessant nieuw jaar.