Werkelijk álles draait om de studie

18 mei 2017

Werkelijk álles draait om de studie

Voordat ik naar Tokio vertrok, had ik een nogal eenzijdig beeld van de Japanse student: ijverig, ijverig en ijverig. Nu ik hier een maand studeer, blijkt dat inderdaad waar te zijn, maar het is maar een deel van het verhaal. Japanse studenten leggen, voordat zij in de collegebanken zitten een enorm lastige en lange weg af. Dat beeld heb ik gekregen uit wat ik hoorde van een aantal Japanse medestudenten. Werkelijk álles draait om de studie. Al vanaf het moment dat de kinderen naar de basisschool gaan, worden zij doodgegooid met diverse soorten testen. Rekenen, taal, maar ook sportgerelateerd. Een constante competitie, die niet alleen de kinderen maar ook hun ouders meesleept, is het gevolg. Het is dan ook overduidelijk dat school en studeren belangrijk zijn in Japan. Dat zie je in speelfilms, anime (Japanse tekenfilms), manga (Japanse stripboeken) en ga zo maar door.

Japanse docenten tonen ontzettend veel begrip voor hun pupillen Totdat de tijd om te studeren aan een universiteit aanbreekt... Nee, dat is nog een paar stappen te snel. Voordat je mag beginnen met de universitaire studie, is het de bedoeling dat je het toelatingsexamen doet van jouw favoriete universiteit. Die toetsen zijn zo lastig dat de toekomstige studenten naar een cramschool moeten om te kunnen slagen. Een cramschool is vergelijkbaar met een zeer intensieve (bijna dagelijkse) bijlesschool. Eenmaal binnengekomen in een goede universiteit zijn de studenten verzekerd van een goed leven met dito baan en toekomstperspectief. Dus als je eindelijk op de universiteit zit, begint het leven écht.

De Japanse studenten die ik spreek hebben ongelooflijk veel interesse in de vakken die zij volgen. Een voorbeeld hiervan is mijn vak History of Modern Japanese Political Thought waar ik leer over de founding fathers van het moderne Japan vanaf de Meiji-periode, compleet met hun werken, die tot de canon behoren van de Japanse literatuur. Zo las ik een werk van Fukuzawa, een prominente Japanse denker, waar mijn Japanse medestudent een uitvoerig betoog over hield in college. Hij was het helemaal eens met het beeld dat Fukuzawa schetste over hoe het buitenland dacht over Japan in die tijd en vice versa. Zeer interessant aangezien de student Japanse ouders heeft, maar zijn leven bijna volledig heeft doorgebracht in de Filipijnen.

Niet alleen Japanse studenten zijn anders dan Nederlandse, de Japanse docenten ook. Ze tonen bijvoorbeeld ontzettend veel begrip voor hun pupillen. Toen ik mijn docent van het vak economie & landbouw vertelde dat ik mogelijk naar Nederland moet terugkeren midden in het semester ging hij uitzonderlijk ver mee in mijn situatie. Zijn oplossing was om het mid-term examen te verplaatsten naar een week waarin ik wel aanwezig ben, en dat terwijl er ongeveer tachtig studenten bij zijn vak zitten! Dat heb ik op de VU nog niet eerder meegemaakt.

Buiten de universiteit zijn de Japanse studenten zo mogelijk nog actiever: circles en universitaire sportteams (lees de vorige blogs) zijn uitermate populair onder de studenten. Wat voor interesse je ook hebt, er is altijd wel een groep waar jij je bij aan kunt sluiten. Misschien dat ik mij binnenkort bij de tennisclub aanmeld. En mocht dat te intensief zijn, dan is er altijd nog zoiets als de drinkclub. Gezellig!