Wat stem jij op 15 maart?

06 maart 2017

Wat stem jij op 15 maart?

Meer aandacht voor kleine studies? Geen verhoogd collegegeldtarief voor een tweede studie? Collegegeld betalen per vak? In deze tweede politieke blog vat ik de verkiezingsprogramma’s samen van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en Partij voor de Dieren. Ik selecteer de thema’s die voor jou als student belangrijk zijn.

Ik selecteer de thema’s die voor jou als student belangrijk zijn

D66: Meer ruimte voor excellentie door bijvoorbeeld honoursprogramma’s, afschaffen van het instellingscollegegeld (verhoogd tarief als je een tweede studie doet nadat je een eerste studie hebt afgerond), terugdraaien van de afschaffing van de basisbeurs als na evaluatie blijkt dat dit leidt tot meer kansenongelijkheid, geld dat vrijkomt door afschaffen basisbeurs blijvend in onderwijs investeren, meer online en digitaal onderwijs, voorzichtig met selectie aan de poort, meer maatregelen voor flexibel en collegegeldvrij studeren voor studenten die zich naast hun studie ontplooien.

ChristenUnie: De basisbeurs moet terug, de ov-studentenkaart behouden, het beschermen van geesteswetenschappen studies en kleine talen, een maximum instellingscollegegeld vaststellen en de capaciteit van exacte en technische studies uitbreiden.

GroenLinks: Meer inspraak van medezeggenschap, kleine opleidingen koesteren en minder selectie aan de poort, universiteiten minder vanuit prestatie en diplomarendement bekostigen, aanvullende beurs verhogen (ook voor studenten met een functiebeperking), het wettelijk collegegeld halveren, het tarief voor het instellingscollegegeld moet betaalbaarder en het makkelijker maken om vakken te volgen bij een andere instelling.

SGP: Aanvullende beurs verhogen om zo ook studenten met ouders van middeninkomens te ondersteunen, bachelordiploma’s serieuzer nemen, een masteropleiding volgen moet een bewuste studiekeuze zijn, het instellingscollegegeld beperken, verbeterde bekostiging vanuit overheid voor tweejarige masters, stevige eisen bij toelating en meer scholing na opleiding.

Partij voor de Dieren: De basisbeurs moet terug, de ov-studentenkaart blijft, het collegegeld verlagen en dat moet voor álle studenten hetzelfde zijn, ook voor studenten die een tweede studie doen, flexstuderen mogelijk maken en grotere invloed van de medezeggenschap.

Wil jij ook meer weten over de visies op onderwijs van de VVD, PvdA, PVV, SP en CDA? Lees dan mijn vorige blog ‘Wat gebeurt er met mijn basisbeurs?’ op advalvas.vu.nl>blogs&columns.

Weet jij na het lezen van deze blogs al op wie jij stemt 15 maart? Stem dan op de VU. Je kunt namelijk gewoon stemmen op de universiteit tussen de colleges door!

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]

{ Lees de 1 reactie }