Waarom we juist nu naar The Doctor moeten luisteren

17 november 2015

Waarom we juist nu naar The Doctor moeten luisteren

Een paar monsters komt een grote stad binnen en begint de boel te terroriseren. Ze willen dat iedereen van hun soort eenzelfde ideologie aanhangt. Als reactie hierop merken de inlichtingendiensten iedereen die op deze monsters lijkt als verdacht aan.

Nee, dit is geen beschrijving van de gebeurtenissen rondom Parijs, dit is een korte samenvatting van de aflevering (s09e08) van Doctor Who vorige week. Het is bijna beangstigend hoezeer deze aflevering en de huidige werkelijkheid overeenkomen in. Dezelfde angst, dezelfde frustratie, dezelfde oorlogsretoriek. Gelukkig is daar The Doctor.

Als alle hoop verloren lijkt en de partijen in de aflevering lijnrecht tegenover elkaar staan, doet The Doctor een beroep op het denkvermogen, want denken is ‘is just a fancy word for changing your mind.’ De agressoren wordt gevraagd wat ze nu willen, hoe ze hun utopie voor zich zien en wat ze gaan doen met dissidenten in hun voorziene samenleving. Op het denken volgt immers empathie. Bijna overtuigd schiet de agressor nog één keer in de verdediging: maar ik word nu sowieso vervolgd?! En dan stijgt The Doctor tot messianistische proporties, want hij zegt, in een prachtige dialoog, dat hij vergeeft. Na alles wat de agressor heeft gedaan, na alle puinhoop die is achtergelaten, kan hij het opbrengen om te vergeven.

Na alles wat de agressor heeft gedaan,
kan hij het opbrengen om te vergeven

De universiteit bestaat om een alternatief te schetsen en is de vlagdrager van beschaving. Zelfs Fortuyn, telg van deze universiteit, benoemde in zijn interview met Harry Mens dat oorlog de logische reactie zou zijn na 9/11, maar dat een beheerste actie te verkiezen zou zijn boven bommen gooien. De VU is in de unieke positie om de dialoog aan te gaan met de ‘vreemdeling’ en de vluchteling en zo de beschaving hoog te houden. Juist hier, met een relatief grote studerende moslimpopulatie en de enige faculteit Godgeleerdheid in de Randstad, kan de VU door denken het verschil maken. Juist hier kan de Islamitische Augustinus opstaan.