Voor mij een weet, voor jou ook!

12 mei 2017

Voor mij een weet, voor jou ook!

Ons blog staat dit keer in het teken van de onderwijsmogelijkheden die wij VU-studenten hebben. De informatie hierover vanuit de VU is helaas niet altijd makkelijk te vinden. Daarom zijn wij er om jou wegwijs te maken. Dus hierbij drie belangrijke weetjes. Deze staan overigens ook in het Onderwijs- en Examenreglement (OER).

Terugkrijgen van tentamencijfers

Heb jij een tentamen of paper gemaakt en heb je na een maand nog steeds je cijfer niet? Bij sommige studies krijg je pas na een paar weken je cijfer terug. Dat kan belemmerend werken op je studieloopbaan.

Tien werkdagen na het maken van een tentamen of paper moet de docent het cijfer hebben doorgegeven aan de administratie. Voor scripties en eindopdrachten is de nakijktermijn twintig werkdagen. Dus mocht jij je cijfer na twee weken nog niet binnen hebben, contacteer de docent en geef het ook door aan je opleidingscommissie of facultaire studentenraad.

Herkansingen

Wist jij dat een voldoende mag worden herkanst? Je hoeft het echt niet te doen met je eerste cijfer. Mocht je een keer slecht hebben geleerd en een 6 krijgen voor een tentamen, waardoor je gemiddelde drastisch omlaag gaat: vraag een herkansing aan. Let wel op, het cijfer van de herkansing telt!

Een enkele keer heb je je cijfer een maand na je tentamen nog niet terug. Dan komt ineens het cijfer binnen en kom je erachter dat dit een onvoldoende is, waarbij jij dan nog maar één week tijd hebt om te leren voor de herkansing en inmiddels alle stof zowat kwijt bent. Trap hier niet in: tussen de bekendmaking van het cijfer en de herkansing moeten minimaal tien werkdagen zitten.

Recht op inzage

Het kan voorkomen dat er een tentamen-inzage plaatsvindt op een datum of tijd die jou niet schikt. Wat doe je dan? Heel simpel. Dan heb je alsnog recht om je tentamen of paper op een later tijdstip in te zien. Geef bij de docent op tijd aan dat je dit wilt.

Er zijn weleens docenten die na de bekendmaking van de cijfers plots verdwijnen. Maar jij kunt altijd binnen twintig werkdagen een inzageverzoek indienen bij de docent, hieraan moet zij/hij voldoen.

Naast deze belangrijke weetjes staat er nog veel meer informatie over onderwijs en examens in het OER. Duik er nu in voor het te laat is. Haal je recht!

Zakaria Nafid

coördinator communicatie USR