'Vo voor het VU-votum

10 oktober 2016

'Vo voor het VU-votum

Nederland is een seculier land. Op zich is daar niets mis mee, maar het wordt vervelend op het moment dat men dit secularisme tot ideologie verheft. Ik ben bewust aan de VU gaan studeren omdat ik hier terecht kon met die neigingen die door sommigen als irrationeel worden bestempeld (i.e. het geloof in God). De VU is een bastion van religiositeit in een land waar een politieke partij stemmen wint door antireligieuze symboolpolitiek te voeren. De vraag is hoe lang de VU dit nog vol blijft houden.

Laatst was er een uiting in de Advalvas om het votum dat meldt dat onze hulp in de naam des Heeren is optioneel te maken. Een dergelijk voorstel geschiedt alleen op het moment dat de geschiedenis niet meer op je netvlies zit. Ab Flipse, universiteitshistoricus, wees er terecht op dat een votum onderdeel is van traditie en dat op andere universiteiten het votum nog steeds een vermelding naar God maakt, hoe seculier ze ook zijn.

Ik ging naar de VU toe om de allergische reactie op religie uit de weg te gaan

Datzelfde votum kwam ook onder kritiek te staan toen een student in 2015 zich gekwetst voelde door verwijzing naar religieuze symbolen op zijn bul. De toenmalige rector meldde toen terecht dat de student zijn boosheid op zichzelf moest richten, want de VU is ook anno 2015 nog steeds verbonden met haar verleden en dat verleden is expliciet protestants. Ik vraag me af of de huidige rector deze sentimenten deelt.

Ik ging naar de VU toe om de allergische reactie op religie enigszins uit de weg te gaan. Ik schuw haar niet en ik schuw ook zeker de confrontatie niet, maar de VU moet toch de plek zijn waar het votum in het Nederlands kan luiden dat de hulp in de naam van onze Heer is.

hits 2023

{ Lees de 4 reacties }

Overigens kunnen ook op Oxford, waar Ab Flipse o.a. naar verwijst in zijn reactie in het magazine, graduates kiezen voor een niet-christelijke formulering:
"If you are attending a degree ceremony to confer your MA, DD, DCL, DM or MCh, you will be admitted to these degrees by the Vice-Chancellor with a specifically Christian formula. An alternative, non-Christian formula is available on request. If you wish to be admitted with the non-Christian formula, this has to be made clear when booking your degree ceremony."

De VU een bastion van religiositeit? Ik mag hopen van niet, en heb dit ook nooit zo ervaren. Wel een plaats waar ook ruimte is voor religie en levensbeschouwing, en respect hiervoor. Maar laten we het sacrale sacraal laten en het profanen profaan. Juist met onze geschiedenis zijn we daarin wijzer dan 130 jaar geleden. We weten waar ' gott mit uns' toe kan leiden, laten we als we over God spreken op deze universiteit dit op een betekenisvolle en respectvolle manier doen, en niet als onze banier.

@remko van der vos. Toe maar, 'Gott mit uns', da's wel een hele snelle godwin.

Interessant, Marieke Schilp, ik zie de regels voor de degree ceremonies in Oxford nu ook. https://www.ox.ac.uk/students/graduation/ceremonies?wssl=1 Blijkbaar kunnen graduates in Oxford bij uitzondering voor een van de traditie afwijkende (niet-christelijke) formulering kiezen. Ik vind dat overigens nog wel een wat andere discussie dan die aangezwengeld werd door Jacintha Ellers. Zij heeft het niet over de studenten of promovendi die eventueel een andere formulering zouden wensen, maar over het uitspreken van het votum door de voorzitter van de promotieceremonie. De voorzitter zit daar echter als vertegenwoordiger van de universiteit - er staat zelfs een bordje 'rector magnificus' voor zijn of haar neus - en dan spelen er volgens mij weer andere argumenten.