Tien biertjes achteruit

22 september 2016

Tien biertjes achteruit

Je opa en oma, je tante, je buurvrouw, iedereen gaat er op vooruit, behalve jij. Het Rijk heeft besloten om zich tegen de student te keren. Nederland is een prachtig land als je helemaal onderaan de ladder leeft qua financiën of als je de ladder juist van boven vasthoudt. Nederland was ook een prachtig land als je ergens midden op de ladder stond, maar die tijd is echt voorbij. De gemiddelde student gaat er met het huidige kabinetsbeleid op achteruit. ISO heeft berekend dat onze koopkracht minimaal een procent zal dalen. Dat is ongeveer tien biertjes minder per maand.
We praten hier over kwantitatieve koopkracht, maar we hebben het nog niet gehad over de kwalitatieve koopkracht. Het probleem is dat je die niet echt kunt vastleggen in percentage voor- of achteruitgang. We kunnen de kwalitatieve koopkracht echter wel schetsen en die is wederom om te huilen. Ik heb het dan over onderwijskwaliteit en de beleving van de student.
In 2014 schreef ik een stuk met satirische inslag voor The Post Online, waarin ik voorspelde dat de instroom zou dalen door de invoering van het leenstelsel. Lagere instroom betekent kleinere klassen, dus de kwaliteit van het onderwijs gaat omhoog. Nu was dat ook precies een van de doelstellingen van Bussemaker: meer docenten per student. Op het eerste gezicht zijn kleinere klassen beter. Echter, we moeten niet vergeten dat een daling van de instroom ook betekent dat de inkomsten van de universiteiten dalen, waardoor ze juist niet die ene vacature kunnen opvullen. En aangezien de opbrengsten van het leenstelsel nog niet naar de universiteit gaan, zal de kwaliteit hier dus eerder dalen dan stijgen.

Studenten gaan enquêtes aangrijpen om te klagen over moeilijke colleges

Vorig jaar voorspelde ik dat het leenstelsel een mentaliteit in de hand zou werken waarbij studenten meer comfort gaan vragen. De student betaalt voor een product, dus dan wil die ook een goed product. Studenten gaan de enquêtes aangrijpen om te klagen over moeilijke lessen en lastige colleges. Ik ben echter bang dat deze mentaliteit de universiteit al is binnengeslopen. Hoe funest zoiets is blijkt uit de 9, die geen 9 meer is.
Onze kwantitatieve koopkracht gaat met 10 biertjes per maand achteruit, maar onze kwalitatieve koopkracht krijgt nog meer te verduren. Alsof je biermonopoly speelt en je iedere ronde één procent van je bier moet afstaan en vervolgens ook nog eens op een vakje komt waarna al het bier dat je dan mag drinken Heineken is. Je wordt wel dronken (ofwel, je krijgt je diploma), maar de manier waarop je dronken wordt is niet echt plezant. Ik hoop dat er bij de volgende verkiezingen een partij in het zadel gehesen wordt die bereid is om van Heineken weer Hertog Jan te maken.

hits 2002