Tentamenweek

03 november 2016

Tentamenweek

Je ziet het al in het openbaar vervoer: de normaal passief uit het raam starende, vermoeid uitziende student is ineens niet meer zo passief. Vermoeid nog steeds, maar nu met een laptop op schoot of een samenvatting in de hand. In het gezicht valt stress te bespeuren, per student variërend in intensiteit. Ik (eerstejaars) merk deze verandering van sfeer in de trein op. Omdat ik hetzelfde moet doorstaan: tentamenweek.

Als eerstejaars weet je totaal niet wat je te wachten staat. Om te beginnen: de stof. Laten we zeggen dat ik in deze acht weken voor m’n gevoel meer heb gelezen dan in mijn zes voorgaande vwo-jaren.

Veel duidelijkheid over de vraagstelling op zo’n tentamen is er ook niet. Meerkeuze, ja dat krijg je dan wel te horen. Toen dit werd verteld vroeg ik me af of ik mij mijn laatste meerkeuzetoets (zoals het vroeger heette) nog voor de geest kon halen. Conclusie: nee. Het proeftentamen dat maar liefst zes vragen bevatte bracht mij ook niet veel verder.

De motivatie ligt aan het begin van het jaar hoog. Ergens in het midden, laten we zeggen in week 4, zakt de moed je wel een beetje in de schoenen wanneer je erachter komt dat je deze week met het nieuwe boek gaat beginnen terwijl je het oude boek net binnen hebt. Ongeveer rond het einde van week 5 begint het tentamen dichterbij te komen. Hier en daar slaakt iemand een kreet van wanhoop. ‘Wow ik moet echt nog anderhalf boek en vijf artikelen lezen, oeps.’

Deze quote was overigens van mij.

Hier en daar slaakt iemand een kreet van wanhoop

Week 7 begint het echte zweten. Die planning die je had gemaakt heeft niet standgehouden en het wordt, zoals we dat ook op de middelbare school deden, een eindsprint. Ik heb meerdere keren overwogen om maar gewoon te stoppen met lezen, markeren en samenvatten. Toen ik mijn samenvatting aan het samenvatten was bereikte ik toch wel echt een dieptepunt. Het allerpijnlijkste is misschien wel dat moment dat je jezelf na uren strijden een telefoonpauze gunt om vervolgens te stuiten op een leeg scherm: geen berichtjes.

Goed, al met al zijn we weer een ervaring rijker. Voortaan beter plannen dus. (Zegt ze nu…)

hits 2003