Studieschuld

26 september 2017

Studieschuld

Van over mijn studieschuld nadenken krijg ik boze gedachten. Het liefst blijf ik gewoon weg van de DUO-pagina, waarop die studieschuld zich jaar na jaar een beetje opstapelt. Ik bedoel, ik weet heus wel dat hij groeit. Daar heb ik die pagina niet voor nodig. Vergeleken met anderen valt mijn schuld wel mee. Vanwege die eerder genoemde boze gedachten heb ik mijn lening nooit aangezet. Toen ik begon met studeren, oma vertelt, kreeg ik nog studiefinanciering waarmee ik naast mijn bijbaantje net rond kon komen. Het afgelopen jaar hield ik door freelance klussen het hoofd boven water.

Maar omdat ik dit jaar extra vakken volg, kan ik minder werken naast mijn studie en moet ik twee opdrachtgevers laten vallen. Dat betekent dat ik eigenlijk niet meer kan rondkomen. Mijn vrienden zijn het erover eens dat ik mijn lening aan moet zetten. “Iedereen leent, joh”, zegt een vriendin, “we leven allemaal om die lening heen.” Een andere vriend begrijpt het probleem sowieso niet: “Net of jij dat ooit gaat kunnen terugbetalen”, zegt hij. Ik vind dat niet geruststellend.

'O, jij gaat écht tot je dood nog moeten werken'

Later lig ik thuis op de bank nog eens na te denken. Logisch dat mijn vrienden vinden dat ik moet lenen, een gedeelde studieschuld is halve smart natuurlijk. Maar ik bedenk dat ik ook de mening nodig heb van iemand die er niet zo veel baat bij heeft als ik mijn lening aanzet. Iemand met verstand van dit soort zaken. Daarom bel ik DUO. Na veertig minuten krakende wachtmuziek wordt de telefoon opgenomen door een vrouw die ik vanwege haar stem op z’n minst ouder dan mezelf schat. Ik leg haar mijn vraag voor.

“Leen je dan helemaal niets?” vraagt de vrouw verbaasd. “Nee”, zeg ik. “Hoe kom je dan rond?” vraagt de vrouw. “Ik werk”, zeg ik. De vrouw begint te lachen. “Lieverd, dat ga je de rest van je leven nog doen, geloof me. Hoe oud ben je?” vraagt ze. Ik zeg dat ik bijna vijfentwintig ben. De vrouw begint nu echt te schateren. “O, jij gaat écht tot je dood nog moeten werken”, zegt ze opgewekt. Die avond zet ik schoorvoetend mijn lening aan.