Studentenforum, medezeggenschap voor iedereen

06 januari 2017

Studentenforum, medezeggenschap voor iedereen

Stel je voor: je komt lopend, of op de fiets, of met de auto of met het openbaar vervoer naar de VU. Eenmaal op het campusplein realiseer je je dat je nog maar een uur hebt voordat je college begint. Je besluit in het campuscafé even te poolen met wat mensen die je in datzelfde café hebt leren kennen. Na je college vlucht je naar de wasserette op het campusplein om je kleren snel te laten wassen.

Plotseling schiet je te binnen dat je nog wat boodschappen moet doen en je rent naar de supermarkt op het plein om die snel te halen tegen studentvriendelijke prijzen. Je bedenkt ook nog dat het zomerfeest eraan komt en je snelt naar de kledingwinkel aan hetzelfde plein om de juiste broek hiervoor te kopen.

Die voorzieningen voor en door studenten zijn er nog lang niet allemaal. Daarom gaan wij ze opzetten!

Het leuke aan al deze faciliteiten is dat het gerund wordt vóór en dóór studenten: de obers en serveersters van het café, het wasserettepersoneel, de supermarktmedewerkers en het kledingwinkelpersoneel. Al deze studenten voelen zich dusdanig betrokken dat ze besluiten deel uit te maken van een community. Dit klinkt best utopisch, want die voorzieningen zijn er nog lang niet allemaal. Daarom gaan wij dit opzetten!

Binnen drie jaar willen we dit allemaal gaan realiseren op onze universiteit. Hoe gaan we dat precies doen? Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen, wij hebben álle studenten nodig. Samen met de verenigingsbesturen, studentenraden, opleidingscommissies, student-assessoren en andere actieve studenten initiëren wij een VU-studentenconferentie, genaamd het Studentenforum.

Dit jaar zal dus het jaar worden van het studentenforum. Op maandag 16 januari vindt het eerste forum plaats tussen 11 en 13.30 uur in de Agora-zaal 1 van het hoofdgebouw. Zit je in een bestuur, commissie of een raad? Dan verzoeken we je om een delegatie te sturen wegens beperkte plaatsen. Meld je hier snel aan! Dit is hét forum waarbij jullie je stem kunnen laten horen. Dit is een kans die we met z’n allen moeten benutten.

Zakaria Nafid
Coördinator communicatie van de universitaire studentenraad 2016-2017
Foto: Yvonne Compier

{ Lees de 5 reacties }

Jammer dat zo'n evenement pas tien dagen voor de conferentie weer aangehaald wordt.

Wat ik ervan begrijp heeft de USR dit evenement 22 december bekend gemaakt via hun eigen kanalen. De meeste studenten zijn dan bezig met tentamens en/of de naderende feestdagen, waardoor het ze ontgaat.

Jammer als hierdoor VU studenten niet de kans krijgen om hun stem te laten horen. Komt er nog een conferentie?

Beste X,

als het goed is stond dit niet alleen bij de USR-kanalen, maar was (en is) het ook te vinden op VUnet. Als men inderdaad in de weer is met tentamens, kan je ervan uitgaan dat studenten op VUnet kijken, me dunkt. Ik weet dat heel veel mensen dat niet doen, maar dat is hun eigen verlies. De kans krijgen ze dus wel degelijk, is mijn punt. Daarnaast kan je natuurlijk altijd met vertegenwoordigers contact zoeken als je je stem wilt verheffen (en/of opinies schrijven bij AdValvas).

Leuk idee, maar mogen studenten die niet in een bestuur, commissie, of een raad zitten zich ook aanmelden?

Hoi Bob, je kan je nog steeds aanmelden, iedere VU-student mag komen! Kom je ook? Aanmelden kan via: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfwj3r1xnTHuAFNv_a_WdmOMaX3JgRI...

@X: communicatie 'en masse' is en blijft imperfect; hopelijk kun je er nog steeds bij zijn. Zo niet is het plan om het Forum nog een aantal keer per jaar te organiseren, maar dan ter uitvoering van de ideeën die we maandag bespreken.

Mocht je zelf nog ideeën hebben kun je je vrij voelen om ze op te sturen naar m.goosensen@studentenraadvu.nl; ook ga ik ook graag nog even met je zitten voor een kopje koffie.

@Bob: zeker! Alle studenten zijn welkom.