Studenten ontruim je niet, kraken gaat door!

31 mei 2016

Studenten ontruim je niet, kraken gaat door!

Een van de voormalige bestuursleden van Icarus was een kraker. Niet zomaar van een willekeurig pand, maar op 't Spui. Er ging echt een steek door mijn hart toen vorig jaar de sloopkogel op het Slangenpand aldaar terecht kwam. De sloop van het meest iconische kraakpand symboliseerde voor mij de afsluiting van kraken in het algemeen: kraken is nu echt illegaal gemaakt, huizen zijn beschikbaar en de sympathie voor de krakersbeweging is nog vooral in de geschiedenisboeken te vinden.

Toen kwam de Borgerstraat en het Niet Te Koop-collectief. Naar aanleiding van de verlaging van het percentage sociale huurwoningen is men een kraakactie gestart. Hoewel: in de media wordt gepraat over kraken, maar eigenlijk is het een bezetting. Het verschil is dat kraken slechts opdoemt bij leegstaande panden, terwijl een bezetting nadrukkelijk politiek is gekleurd. Met kraken krijg je misschien een negatieve smaak in je mond van vuile hippies, maar het is eigenlijk de bezetting waar je niet direct blij van zou moeten worden.

Terwijl de modderwroeters van het geld een kantoor optuigen, zit de arme student zonder kamer

Toch lijkt deze bezetting terecht te zijn. Terwijl vlak naast de VU de varkens moeten wijken, komen de modderwroeters van het geld daar een kantoor optuigen en ondertussen zit de arme student zonder kamer. Als het centrum ook nog eens zijn ziel verkoopt aan het toerisme, zijn helemaal de rapen gaar. GoedVolk dat we zijn moeten we bovendien accepteren dat de te integreren Nederlanders ook een dak boven hun hoofd krijgen en je bent als arme student verloren.

Natuurlijk kun je bij je ouders blijven wonen als je uit de Randstad komt. Natuurlijk mogen studenten blij zijn met de kans om überhaupt te studeren. Dat neemt niet weg dat de situatie voor studenten achteruit gaat. Stufi is weg, baanzekerheid gaat zelfs voor de standaardstudies achteruit en ondertussen worden studenten in hun woning uitgebuit of ze komen er niet meer binnen. Vind je het gek dat men dan weer gaat kraken? Zelfs Studentje Des overweegt nu een koevoet en bivakmuts in te slaan voordat hij het studentenleven betreedt.

Foto:  Actie bij verhuurder stadgenoot - © Vagabunda Photography/Bond Precaire Woonvormen

{ Lees de 1 reactie }

Voor mensen die meer informatie willen omtrent kraken, of hulp zoeken bij het kraken van hun nieuwe woning. Kom langs bij het Studenten Kraakspreekuur. Elke donderdag 19.00-20:30 in de vondelbunker!