Spiegelpaleis

13 september 2017

Spiegelpaleis

Hoorn, de stad waar ik geboren ben, heeft de op één na grootste kermis van Nederland. Dat weet ik, want dat is iets waar Hoorn nogal fier op is. Het schijnt zelfs iets te zijn waar wij competitief over zijn met Tilburgers, die wel de grootste kermis van Nederland hebben. Nou heb ik zelf niet veel met kermissen en attractieparken en dingen die hoog en/of hard gaan. Als ik het vliegtuig neem, heb ik al het idee een Russisch roulette met de dood te spelen, en daar staat dan nog een mooie vakantiebestemming als prijs tegenover. Maar ik was er toch, op de op één na grootste kermis van Nederland, omdat ik nou eenmaal in Hoorn ben geboren. Het is een beetje of je de jaren negentig bent ingestapt als je zo’n kermis betreedt. Tot mijn genoegen klonk Flying High, een mooie eurodancehit uit 2003, nog steeds als jingle en overal waar je keek hadden dames en kinderen altijd prijs.

Ik vond het magisch

Bij het Spiegelpaleis zat een man met wat entreekaartjes te spelen in het hokje waar die entreekaartjes gekocht moesten worden. Er was niemand te bekennen die die intentie leek te hebben. Ik vond het vertederend. De vader van deze uitbater, zo stelde ik me voor, had waarschijnlijk in de jaren zestig gedacht dat het Spiegelpaleis een geweldige kermisinvestering was. “Wat ik nu gevonden heb!” had hij opgewekt tegen zijn vrouw gezegd. Tegenwoordig zijn kinderen onder de indruk van virtualreality-schietspellen en eh, fidget spinners, niet van zoiets analoogs als een Spiegelpaleis. Treurig! Dus peuterde ik 4 euro uit mijn broekzak en sleepte de Verkering mee het Spiegelpaleis in. De man was inderdaad erg blij toen twee mensen een kaartje bij hem kwamen kopen. “Hij is vandaag helemaal gepoetst en gezeemd!” zei hij glunderend en liet ons persoonlijk binnen. In dat paleis was het eigenlijk heel erg leuk. Ik vond het magisch. De Verkering had andere dingen aan zijn hoofd. “Hoe krijgen we de ramen thuis ook zo zonder strepen gezeemd?” vroeg hij.