Religieus slachten van de grondslag

07 juni 2016

Religieus slachten van de grondslag

De grondslag van de VU is vergelijkbaar met het kapitalisme zoals Marx dat voor zich zag: het zorgt voor zijn eigen graf. Het kapitalistische systeem zou crises veroorzaken die voor het proletariaat de aanleiding zijn om de bourgeoisie omver te werpen.

De grondslag van de VU heeft hetzelfde probleem. Die vermeldt immers dat de VU zich geïnspireerd voelt door de Bijbel. Maar in het voorstel voor de nieuwe grondslag staat dat de universiteit zich geïnspireerd voelt door haar traditie: de christelijke waarden. Die Bijbel en  traditie geven ons een idee van inclusiviteit en diversiteit. Jezus ging naar de hoeren en de tollenaars, die tegenwoordig nog steeds hoeren zijn maar ook bankiers. Het is dus logisch dat de VU zich wil openstellen voor iedereen. Een onvermijdelijk gevolg daarvan is dat de oorspronkelijke meerderheid van gelijkgestemden een kleine minderheid vormt in een cultuurtoren van Babylon.

Het schrappen van Jezus uit de grondslag betekent
het negeren en bewust vergeten van de traditie

Het huidige voorstel voor grondslagwijziging komt niet onverwacht, maar is niet minder triest en tragisch. De huidige leden van de VU-Vereniging zien zich, om de Advalvas-kop te citeren, genoodzaakt Jezus te schrappen. Je hoeft niet Jezus aan te nemen als verlosser, zelfs het bestaan als historisch persoon kan worden betwist, maar Jezus is wel een integraal deel van de VU-historie. Het schrappen van Jezus uit de grondslag betekent het negeren en bewust vergeten van de traditie.

Het is niet alleen de VU die de secularisering naar de bol geslagen is. TU Eindhoven heeft besloten dat de christelijke studentenverenigingen niet meer welkom zijn op de campus, terwijl de verenigde seculiere student zich kan vergapen aan de bacchanalen tijdens de vele cantussen.

De kruistocht tegen christenen heeft iets ironisch: we eten nu een koekje van eigen deeg. Gelukkig, of helaas, zijn we nog niet zover dat de christen zichzelf de status van martelaar aan kan meten. Iedereen weet dat de martelaarstatus van de christen ertoe leidde dat het christendom in de klassieke tijd viral ging.

De andere kruistocht die in het Westen wordt gevoerd - die tegen de geesteswetenschappen - zie ik niet los van deze seculiere kruistocht. Theologen kennen de waarde van de geesteswetenschappen. Sterker nog: ze zijn te bestempelen als de koningin van de geesteswetenschappen. De secularisering zorgt ervoor dat theologie steeds meer suspect wordt. Zelfs, zo blijkt, binnen de faculteit Geesteswetenschappen. Zo zijn het niet alleen de VU en de bourgeoisie die hun eigen graf graven: geesteswetenschappen graaft ook lekker mee.

Nu hopen dat we het graf na drie dagen weer leeg vinden.