Personal branding

11 oktober 2017

Personal branding

Tijdens het mentoraat, sinds kort verplicht, krijgen we les in ‘ondernemen’. Het vak is in het leven geroepen omdat afgestudeerde sociologiestudenten moeilijk werk konden vinden na het halen van hun diploma. Blijkbaar kwam die werkloosheid niet door bijvoorbeeld de crisis, maar door een gebrek aan kennis over ondernemen. Door middel van speeddates, Swot-analyses en field practice waarbij we een waardeloos object moeten leren verkopen worden wij voor dat soort onkennis behoed. PERSONAL BRANDING staat er in capslock op de powerpointslide geschreven.

Ik word altijd een beetje zenuwachtig als managementtermen worden gebruikt om over mensen te praten. Moet ik dan naast alle dingen die ik al ben (mens, iemand die ook maar gewoon gebruik moet maken van een urinoir, smombie) ook nog de hele tijd over mezelf in managementtermen nadenken? Best gevaarlijk. Voor je het weet, ziet de hele wereld je als een lopende en etende LinkedIn-pagina.

Ik ben niet gaan studeren om ondernemer te worden of een pensioen op te bouwen

Laatst hoorde ik in een café twee vriendinnen over een derde, afwezige, vriendin zeggen: “Haar agenda-management is gewoon heel slecht.” Wat een nachtmerrie. Ook gehoord in complete privésferen: “Wel een goede tool voor je skillset” en “Barbecueën is niet jouw expertise.” Dat laatste werd trouwens tegen mij gezegd en klopt: barbecueën zou in mijn Swot-analyse absoluut aan de Weakness-kant terechtkomen. Over mijn toekomst nadenken is ook niet een van mijn Strengths.

Ik weet heus wel dat ik niet in een personal branding-achtig ondernemersplaatje pas. Ik weet ook dat ik later waarschijnlijk geen vast contract krijg, geen hypotheek kan afsluiten, geen pensioen opbouw. Maar ik ben ook niet gaan studeren om ondernemer te worden of pensioen op te bouwen. Ik ben gaan studeren omdat ik me wilde verdiepen in wat ik interessant vond. Om langzaam te ontdekken wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. En als de universiteit niet het moment is om dingen redelijk consequentieloos uit te proberen, wanneer is dat moment dan wel?

Het mentoraat is bijna afgelopen. De docent stelt de laatste vraag: “Als je niet zou kunnen falen, wat zou je dan doen?” Alle mensen die om mij heen zitten, zeggen tegen elkaar: “Een andere studie.”